12:39 / 28.01.2021.

Autor: HRT

800 milijuna kuna za obnovu zagrebačke kulturne baštine

Obnova bazilike Srca Isusova

Obnova bazilike Srca Isusova

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je 800 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu baštine oštećene u potresu 22. ožujka. Prvi je to natječaj toga tipa koji ujedno znači početak obnove koja će trajati godinama.

Deset mjeseci nakon razornog zagrebačkog potresa poduzete su hitne mjere zaštite, ali cjelovita rehabilitacija baštine trajat će godinama. Dugo iščekivana sredstva osigurana su za naknadu troškova prvih radova, ali i pripremu projektne dokumentacije te osiguranje i stabilizaciju građevina i njihove opreme.


Detalje o natječaju donose Vijesti iz kulture:

- Taj poziv se odnosi na zgrade javne namjene, dakle prijavitelji su sve državne, sve gradske institucije u području kulture i medija te sve druge javne zgrade koje se nalaze u kulturno-povijesnoj cjelini, kaže ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Među njima je Muzej za umjetnost i obrt. Dobro je učvršćen nakon potresa u ožujku - pa onaj u prosincu nije prouzročio nova oštećenja.


- Ipak se kreće, konačno. To čekamo skoro godinu dana. Mi smo dosad zapravo već krenuli u razradu tog projektnog zadatka, dali smo 3D snimiti cijeli objekt, što će biti temelj svakog budućeg projekta, napominje Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.


Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

A u Umjetničkom paviljonu zasad su popravljene štukodekoracije u interijeru, ali zgrada je prepuna oštećenja. Izložbe se ondje ove godine neće moći postavljati.


- Kada ćemo se vratiti natrag, kada ćemo otvoriti vrata umjetnicima i umjetnosti? Pa vjerojatno 2022. godine - toplo se tomu nadamo, ističe Jasminka Poklečki, ravnateljica Umjetničkog paviljona.

Umjetnički paviljon

Umjetnički paviljon

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tim novcem, nadaju se, obnavljat će se i teško oštećena isusovačka bazilika u Palmotićevoj - u kojoj se nakon potresa, među ostalim, urušio svod.


- Uložili smo u izradu projektne dokumentacije, snimke postojećeg stanja, pod raznim vidicima, kao što to i traži jedan zaštićeni spomenik kulture, zatim, krenuli su radovi na sanaciji, nabraja Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.


Pozivom za dodjelu 800 milijuna kuna, koji je objavilo Ministarstvo kulture i medija - službena obnova napokon može početi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!