2,2 milijuna kuna za književne stipendije

02.02.2021.

11:23

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Književne stipendije

Književne stipendije

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ministarstvo kulture i medija nedavno je objavilo kome će subvencionirati književni rad u 2021. Povjerenstvo, u kojem su bili Dario Grgić, Maša Kolanović, Boris Perić, Olja Savičević i Dinko Telećan, dodijelilo je potpore književnicima za 89 autorskih projekata, ukupno 2 milijuna i 205 tisuća kuna. 

Ekipa Vijesti iz kulture razgovarala je s nekima od njih, mahom autorima mlađe generacije, i saznala što ćemo uskoro čitati:

Monika Herceg: transgeneracijska trauma


Čeka nas zanimljiva književna godina, puna svježih ideja i poetika. Među dobitnicima potpora, mnoga su mlada, ali i etablirana imena. Nakon tri pjesničke zbirke Monika Herceg nedavno je napisala i dramu ‘Gdje se kupuju nježnosti’ koja se izvodi u zagrebačkom HNK.


Sada priprema i roman - ‘Razgovori s mrakom’, kao i aktualna drama, bavit će se transgeneracijskom traumom.


- Mislim da je bitno uvijek tražiti nova mjesta na kojima je moguće možda i neke iste stvari reći na neki drugačiji način. Čini mi se da je ova tema prijenosa naših trauma jako bitna i očito ni mene ne pušta pa se planiram s njom baviti zapravo još neko vrijeme, dok valjda ne odradim to što trebam sa sobom, kroz smijeh nam otkriva Monika Herceg.

Galerija
Monika Herceg, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Monika Herceg, Foto: Vijesti iz kulture/HRT'Gdje se kupuju nježnosti', HNK Zagreb, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Ante Zlatko Stolica: pogrešnim zaključkom do totalne fikcije


Početkom prošle godine na književnu scenu stupio je nov, ali već prepoznatljiv glas Ante Zlatka Stolice, koji iz svakodnevice izvlači ono začudno, humoristično, poetsko - i poentira kratkim formama.


Nakon debitantske knjige ‘Blizina svega’, planira novi roman u crticama - radnog naslova ‘Danas, sutra’.


- To je roman o ženi koja živi negdje u centru Zagreba i svaki dan putuje nekim svojim poslom, koji neću sad otkriti, do jednog sela pokraj Zagreba. Osnovni koncept je nastao tako da sam ja malo špijunirao ženu koja zbilja postoji, ali sve sam pogrešno zaključio o toj ženi tako da je to srećom totalna fikcija, kaže Ante Zlatko Stolica.

Ante Zlatko Stolica

Ante Zlatko Stolica

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Marko Pogačar: knjiga izolacije


U svojoj 12. knjizi svestrani Marko Pogačar vraća se poeziji. ‘Knjigu praznika’ najavljuje kao odmetnuti, samovoljni kalendar, koji određuju fiktivni praznici - od Morestaja i Dana ježa - do Tijelova.


- 'Knjiga praznika' iz temelja gradi svoj svijet. Smještena je na jednu vrištinu kojom briju hladni, sjeverni vjetrovi. Likovi su uglavnom životinje, to je na više načina, iako nipošto doslovno, knjiga izolacije, lockdowna, potresa, ističe Marko Pogačar.


Marko Pogačar

Marko Pogačar

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kristina Gavran: imigrantsko iskustvo mladog para


Marinom Držićem nagrađena dramaturginja Kristina Gavran 2018. objavila je vrlo uspješan roman ‘Gitara od palisandra’ pa zbirku priča ‘Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu’, koja je osvojila kritiku i publiku, a u pripremi je novi roman.


- U središtu priče je mladi bračni par, koji nakon problema s kreditom u švicarcima odluči otići na privremeni rad u Englesku. Njihovo imigrantsko iskustvo pokazat će da, nakon nekog vremena, povratak više nije moguć, ali oni više ne pripadaju niti tamo, a ni ovdje, napominje Kristina Gavran.


Kristina Gavran

Kristina Gavran

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tešku godinu 2020. pamtit ćemo po izolaciji, ali mnoge je zbližila s knjigom: bilježi se znatan porast čitanosti, a ove godine književna scena dobiva i snažniji institucionalni vjetar u leđa jer 2021. proglašena je - Godinom čitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!