Akcija pošumljavanja u Međimurju, tvrtka donirala tisuće sadnica

29.04.2023.

07:06

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Akcija pošumljavanja u Međimurju

Akcija pošumljavanja u Međimurju

Foto: HTV / HRT

Pune ruke posla imali su u Međimurju u akciji pošumljavanja. Vrijedna sirovina u mnogim proizvodnim pogonima je drvo, a s druge strane, površina koje su prekrivene šumama sve je manje. Upravo je zato vrijedna donacija obiteljske tvrtke iz međimurskog Murskog Središća. Kako bi prirodi vratili dragocjene resurse pokrenuli su veliku kampanju pošumljavanja. 

Drvena građa njihova je sirovina u proizvodnji. A sada prirodi vraćaju sadnjom mladica. U pravoj radnoj akciji zasađene su tisuće sadnica, koje su donacija te domaće tvrtke. 

- To je simbolika. U 22 godine odradili smo oko 8500 projekata, što trgovina što lokala, smo napravili po cijeloj Hrvatskoj i svijetu, rekao je donator sadnica Franjo Sobočan

Zeleno je u modi u poslovanju. Pa je ovo tek dio šire priče o zelenoj transformaciji u koju su krenuli još 2016. godine. 

- Kada smo investirali u postrojenje za spaljivanje otpada od drva. Spaljujemo na preko 900 stupnjeva. To je piroliza ostataka drva i tu energiju koristimo za grijanje, objasnio je Sobočan.

Donirane sadnice hrasta lužnjaka krasit će ove površine u nadležnosti Hrvatskih šuma. 

- Mi kao šumari zakonski smo dužni obnoviti šumu. A same akcije - moram priznati u mojih 36 godina staža da je ovo prvi put da je neka firma donirala sadnice, kazao je upravitelj podružnice Hrvatskih šuma za Međimurje Benjamino Horvat

- Nažalost, u Međimurju imamo najmanje šuma, zato su ovakve akcije hvale vrijedne, ne treba zanemariti pojedince, ali ovo gdje su pošumljene tisuće hektara je ono po čemu će generacija ostati zapamćena, rekao je Siniša Golub iz JU za zaštitu prirode "Međimurska priroda". 

Što zbog guste naseljenosti, što zbog poljoprivrede - tek 15 posto površine Međimurja prekriveno je šumama. Trebalo bi ih biti dvostruko više da bi više od 110 tisuća Međimuraca moglo disati punim plućima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!