Alkarsko natjecanje na motorima

29.06.2021.

16:51

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/M.N.

Čvrsta desnica i oko sokolovo u Špišić Bukovici

Čvrsta desnica i oko sokolovo u Špišić Bukovici

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Već 35-tu godinu moto klub Alka iz Špišić Bukovice na Ivanje, koje je ujedno i Dan općine, organizira natjecanje po uzoru na Sinjsku alku. Jedina razlika je što natjecatelji ne jašu žive konje, nego motore.


Na 100 metara dugoj stazi alkarsko natjecanje odvijalo se u dvije kategorije: jednosjedu i dvosjedu, a pobjednik je bio onaj tko je pogotkom u 1,2 ili sridu prikupio najviše bodova. Tijekom vožnje trebalo je pripaziti i na propisanu brzinu koja se u klasi motora jednosjeda kretala od 35 do 45, a kod dvosjeda između 45 i 55 kilometara na sat.


Moto alka u Špišić Bukovici održava se već tri i pol desetljeća, a to je ujedno prilika za druženje i sportsko natjecanje dok je mještanima i više od tradicije. "Vozimo Moto alku i za vrijeme rata i za vrijeme korone tako da nam je drago da se ta tradicija uspjela očuvati. Trenutno imamo negdje oko 50 sudionika u Moto alci", kaže potpredsjednik MK Alka iz Špišić Bukovice, Ivan Ivoš.


Alka se osim s motora, gađala i iz električnih invalidskih kolica. U tom zanimljivom natjecanju okušali su se članovi Udruge osoba s invaliditetom Virovitica uz kolege iz nekoliko županija. "Puno nam znači bilo kakvo druženje, a ovo je opet specifično druženje gdje jedan dio sudjeluje u samoj alci, a jedan dio članova dođe tu čisto radi izlaza van, radi druženja", rekao je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom iz Virovitice, Damir Brkić.


Domaćini iz Moto kluba Alka ove su godine odnijeli pobjedu u obje kategorije natjecanja. Za postignut uspjeh nagrađeni su prigodnim peharima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!