Anna je šminkala i Zelenskog: Voljela bih raditi, kako god mogu

03.04.2022.

21:40

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/IMS/HRT

Anna Savčenko i kćer Dima

Anna Savčenko i kćer Dima

Foto: Dnevnik / HTV

Ukrajinka Anna Savčenko s iz Kijeva je s dvoje djece došla u Kaštela. Radila je kao šminkerica na ukrajinskoj televiziji. Poslodavac joj zasad plaća smještaj, ali ona bi se u Hrvatskoj željela zaposliti.

Anna šminka svoju princezu. Barem na trenutak zaborave strahote rata - skrivanja po zabačenim selima, sirene, prelete aviona. Napustili su Kijev i nije im bilo bitno gdje da prijeđu granicu. Volonteri su nju i djecu doveli do Poljske.

Dimino djetinjstvo nenadano je prekinuto. Njegovi su prijatelji, kaže Dima - posvuda. Otišli su u Poljsku, Njemačku, Francusku... Samo je jedan ostao u Kijevu.

Šminkala i predsjednika Zelenskog

I Anna ima grč u želucu. Sada je izbjeglica, a još prije mjesec i pol imala je lijep posao vizažistice na televiziji. Šminkala je voditelje vijesti, ali i one u zabavnome programu. Upoznala je tako i predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Jedan čovjek iz njegova osiguranja prišao nam je i rekao: 'Oprostite, djevojke, možete li našminkati našeg Zelenskog, lice mu se malo sjaji'. Ali dobro on izgleda i bez šminke! Uvijek je nasmijan, kaže Anna.

Nije ni pomislila uzeti kovčežić sa šminkom

Uređuje ona i mladenke, i rado bi, kaže, radila u struci, no u Hrvatsku je stigla bez alata. Pa treba pomoć. Kad su bježali, kaže - nije ni pomislila uzeti kovčežić sa šminkom. Ponijela je samo odjeću, dokumente i povela djecu.

- Naravno da bih voljela raditi ovdje, gdje god i kako god mogu, naglašava Anna. Dotad, ova vrsna šminkerica pomaže u učenju devetogodišnjoj Daši koja pohađa online nastavu. Svaki dan učiteljica im šalje zadatke koje onda rješava s mamom.

A mami je, dok rat ne završi, najveća želja - nabaviti novi kovčežić sa šminkom, zaposliti se i sama se skrbiti za svoju obitelj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!