Tročlana obitelj iz Ukrajine svoje je privremeno boravište pronašla u Valpovu

29.03.2022.

16:48

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ukrajinci mir pronašli u Valpovu

Ukrajinci mir pronašli u Valpovu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sredinom ožujka 60-ak je raseljenih osoba iz Ukrajine pristiglo i u Valpovo i Belišće. Uz smještaj i svu pomoć, najmlađima su na raspolaganju i radionice informatike.

Tročlana obitelj iz Ukrajine pobjegavši od vihora rata, svoje je privremeno boravište pronašla u Valpovu. Iz Ternopilja su putovali dvadeset sati.

- Otišli smo iz našeg Ternopilja zbog straha, stalno su zračne sirene i često smo u podrumima. Bojala sam se za svoju djecu zbog blizine naftnih baza, strahovali smo za svoje živote, naglasila je Nadežda Kalunovuch, izbjeglica iz Ukrajine.

U Valpovu se osjećaju dobro, trenutačno su smješteni u mjesnom hotelu. Za domaćine imaju samo riječi hvale.

- Sviđa nam se ovdje u Hrvatskoj, najviše ljudi. Svi nam pomažu. Sva vrata su nam otvorena, svi su nas toplo primili, rekla je Nadežda.

- Nastojali smo tim ljudima i djeci pomoći na način koji mi to možemo. Prije svega, to je korištenje informatičkog kabineta. Dogovorili smo s njima termine kada oni mogu besplatno koristiti ovaj prostor i računala kako bi se djeca ili educirala ili jednostavno našla neku zabavu, istaknuo je Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

I dok na karti traži svoj grad, Arsenu najviše nedostaju škola i prijatelji.

- Ovdje mi se sviđa, imam već prijatelje, ali najviše bih se volio vratiti kući, u Ternopilj, rekao je Arsen, izbjeglica iz Ukrajine.

Domaćini će mu uz redovnu nastavu i informatiku ponuditi i radionice modelarstva i fotografije, sve kako bi mali Ukrajinci lakše podnijeli dane progonstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!