Automehaničarka Mateja ruši predrasude o muško-ženskim poslovima

12.04.2021.

07:00

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mateja Njergeš

Mateja Njergeš

Foto: Dnevnik / HRT

Za Mateju ne postoje muški i ženski poslovi. I doktorica je u pravom muškom svijetu automobila. Ona je automehaničarka, a ulje, gume i mehanika njezina su svakodnevica.


Zamjena guma, ulja, mehanika i složeni popravci limenih ljubimaca njezina su najveća ljubav. Mateja Njergeš (24) od djetinjstva želi biti automehaničarka.

- Ljubav je od malih nogu, to je ono što sam uvijek si htjela, uvijek promatrala i zanimalo me. I onda sam došla ovdje, prihvatili su me objeručke tako da sam još više zavoljela ovaj posao, kaže Mateja Njergeš, tehničarka za vozila i vozna sredstva.

Korak po korak stjecala je iskustvo i ulagala u profesionalni razvoj.

- Teško je nju pratiti, po prirodije jako brza, ali i sigurna u poslu kojeg obavlja i kažem - sve napravi kako treba. Zamjeni gume, pregleda auto, polako je počela raditi mehaniku, napreduje svake godine, kaže Marko Bukna, voditelj autoservisa.

I to u uglavnom muškom svijetu.

- Kad mušterije dođu u servis i vide ženu, uvijek budu malo skeptični i onda se ja duplo potrudim kako bi im dokazala da mogu više, mogu jače nego drugi, kaže Mateja Njergeš.

I tako ruši predrasude o muško-ženskim poslovima.

- Čak ima slučajeva gdje su doveli svoje žene, svoje sinove, svoju djecu da se vidi kako je moguće da jedna ženska osoba radi i muški dio posla, kaže Dragan Bukna.

- Bio sam malo iznenađen kad sam došao i vidio da će ženska ruka održavati auto, međutim stvarno sam ostao oduševljen, kaže klijent Antun Šibalić.

A svoj je tim naučila da se sve u životu može ostvariti upornim radom i trudom.

- Budite svoji, vjerujte u sebe i sve možete, poručuje Mateja Njergeš.

Jer velikim je snovima samo nebo granica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!