Lajavci iz Dumovca traže topli dom i brižne vlasnike

11.02.2022.

16:48

Autor: Marija Milas/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

U Dumovec su stigli novi štenci

U Dumovec su stigli novi štenci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nacionalni je dan sklapanja prijateljstva, a kako je pas čovjekov najbolji prijatelj, posjetili smo azil za životinje Dumovec. Svaki dan u sklonište pristižu novi štenci. Svi oni u potrazi su za obitelji koja će im pružiti sigurno utočište.

U Dumovec su stigli novi štenci. Dok su ih veterinari pregledavali, uplašeni mješanci zbunjeno su gledali što se oko njih događa.  


- Štenci dolaze svaki dan, neki su tu već neko vrijeme, međutim oni se i brzo udomljuju, ali nažalost i brzo dolaze, kaže Tatjana Zajec, veterinarka i voditeljica skloništa.


Prošle godine smo udomili 773 psa. Najviše se udomljavaju štenci, odnosno mali psi jer ljudi smatraju da će ih sami najbolje odgojiti, rekla je Tatjana.


Uz zaposlenike, o životinjama se u skloništu brinu volonteri. Psima je uz redovnu njegu potrebna šetnja, igra i društvo. 


Kujica Anja, u azil je stigla zajedno sa svojom sestrom Vanjom. Stara je 3 mjeseca i računa se da će težiti 15 kilograma. Ona zajedno sa drugim štencima čeka svog novog vlasnika. Proces udomljavanja nije kompliciran, potrebno je ispuniti upitnik i odgovoriti na pitanje zašto želite udomiti psa. 


- Imamo upitnik koji potencijalni udomitelji ispune i najvažnije nam je da smo složni, svi mi koji radimo na udomljavanju, u odluci odgovara li pas karakteru obitelji, kaže voditeljica skloništa. 


Ekipa iz skloništa također se brine o životinjama na terenu. Prioritet su one ranjene i ugrožene. Hvatači ulovljene životinje odvoze u ambulantu zoološkog vrta. 


Voditelj terenske službe Darko Ozmec kaže kako njegova ekipa izlazi na teren uvijek kada treba pomoći nekoj životinji ili je negdje smjestiti.


U ovom privremenom smještaju psi čeznu za stalnim utočištem. Mjestom, gdje će ljubav moći uzvraćati istom mjerom. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!