Badija, idealan spoj prirode i čovjeka

27.06.2022.

07:01

Autor: Stana Živkušić/More/HRT

Badija

Badija

Foto: More / HRT

Desetak minuta vožnje barkom s Korčule, i na Badiji ste, bajkovitom otočiću korčulanskog arhipelaga. Na njemu dominira impozantno zdanje franjevačkog samostana iz 14. stoljeća. 

Nakon Drugog svjetskog rata i dugih godina zloupotrebe sakralnih prostora za različite namjene, samostan je, zapušten i devastiran, vapio za obnovom. Pokrenuta je zahvaljujući ljubavi i ustrajnosti franjevca Joze Zovka.

- Jer stoljeća su govorila iz ovih zidova, iz ovih fantastičnih kipova i umjetnina ove cijele građevine. To je jedan prst povijesni, baš upravo proglašen nultom kategorijom spomenik – govori Zovko.

Spomenik je to umjetnosti i vjere. A galerija "Fra Bernardin Sokol", vrijedne slike vjerskih motiva i neprocjenjivi kameni oltari, samo je dio bogate ostavštine umjetnika i klesara, pažljivo čuvane unutar kamenih zidina velebnog samostana.

- Ovdje su tri brata bila glasovita koja su pravila, baš proklesali ovaj naš klaustar i rozetu iznad ulaznih vrata u crkvu. Svaki ovaj mali znak i ukras je drukčiji, nijedan se ne ponavlja. To je čudo ljudskih ruku. Ovaj kamen je živ, jer iz njega govori povijest – tvrdi Jozo Zovko.

Kristalno čisto more Badije, stoljetni samostan i netaknuta priroda privlače posjetitelje. A otok će svakom ljubitelju životinja pružiti nezaboravno iskustvo.

Jeleni lopatari stalni su stanovnici Badije već 70-ak godina. Samo ih je nekoliko dovedeno s Brijuna, a sada ih je stotinjak.

- Imamo jednu mikroklimu koja je stvarno jako dobra. To se vidi i iz naseobina i iz davnina, da je uvijek bilo dovoljno resursa da se može preživjeti. E, ti isti resursi su pomogli i jelenu da preživi i on unatoč tome što čovjek neko vrijeme uopće nije vodio brigu o njemu, je opstao – otkriva Milan Vojnović, predsjednik Udruge Adriatica.

Badija je zasigurno idealan spoj prirode i čovjeka. Plava laguna primamljiva je svima. A mještanima - posebna. Mjesto osvaja i ostaje u trajnom sjećanju svakog tko ga posjeti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!