Barska kornjača vratila se na Skradinski buk

04.10.2021.

19:52

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT

Barska kornjača vratila sa na Skradinski buk

Barska kornjača vratila sa na Skradinski buk

Foto: HRT / HTV

Veličanstveni Skradinski buk ponovno je dom barskoj kornjači. Više je nećemo viđati samo u gornjem dijelu toka rijeke Krke. Vratila se nakon mnogo godina zahvaljujući mjerama održivog upravljanja tim nadaleko poznatim turističkim odredištem.


Plaha je stanovnica slatkih voda. Strogo zaštićena! A nakon dugo izbivanja - utočište je našla podno Skradinskog buka, najduže europske sedrene barijere. I ne jedna. Iz položenih jaja izlegle su se dvije kornjače, kaže Nella Slavica, ravnateljica NP Krka.

Obradovali su im se svi. Zadatak je čuvara prirode sada: pomno ih pratiti. Priželjkuju, naime, da im se broj poveća. Kornjače, priča čuvarica prirode u NP Krka Nataša Slavica - traže neka skrovita mjesta, poistovjete se s okruženjem i vrlo teško ih je uočiti. Barska kornjača zimski je spavač. Obožava sunčanje, pa se pozornost osobito obraća na panjeve i stijene.

Gordana Greta
, stručna voditeljica u NP Krka upozorava kako se zbog ogromnog 'ljudskog otiska' na Skradinskom buku - barska kornjača jednostavno povukla. Da bi se sačuvala nužno je smanjiti otisak čovjeka. A ograničenje kupanja na Skradinskome buku, dodaje Nella Slavica - pokazala je već prve godine izvrsne rezultate. Životinjski svijet se počeo obnavljati.

Drže u Parku do Krkina živog svijeta. Neprocjenjiv je: bogat i raznolik, s brojnim endemičnim, rijetkim i ugroženim svojtama. A rijeku Krku svrstava se među najvrednije prirodne cjeline - u Hrvatskoj i Europi. Napominju stručnjaci, ima barska kornjača na Krki idealne uvjete za život. A nastariji zapis njene prisutnosti ovdje datira iz 1780. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!