Barun Trenk- novo lice legende

29.01.2021.

13:18

Autor: HRT

Izložba o barunu Trenku

Izložba o barunu Trenku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako su u ovo doba borbe protiv epidemije kulturna dogadjanja smanjena na minimum, u Muzeju brodskoga Posavlja ipak su postavili neobičnu izložbu, o pravom licu legendarnog baruna Trenka.

Muzej Brodskog Posavlja, u suradnji s Muzejom češkoga grada Brna postavili su izložbu ‘Barun Trenk- novo lice legende'. Riječ je o prvorazrednom spoju muzeološko-povijesnog istraživanja i visoke računalne tehnologije koju je isprobala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Ravnatelj Muzeja brodskoga Posavlja Hrvoje Špicer ispričao je da je upravo u Brnu otkriveno Trenkovo tijelo, odnosno njegovi zemni ostaci:


- Onda je Gradski muzej Brna u suradnji s Masarykovim institutom istraživao tu mumiju. Napravili su plastične replike njegovog lica i tijela, tako da je portret koji vidimo na izložbi rad umjetnika i antropologa. Pa koliko nam današnja suvremena znanost i tehnologija dozvoljava, možemo tvrditi da je barun Trenk zapravo tako izgledao, kaže Špicer.

Izložba o barunu Trenku

Izložba o barunu Trenku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Barun Trenk je u djetinjstvu živio u Slavonskome Brodu jer mu je otac bio zapovjednik tvrđave. Na to su u ovom gradu jako ponosni:


- To je čovjek koji je za svoje vrijeme bio iznimno visokoga rasta. Bio je 20-tak centimetara viši od ostalih ljudi. Bio je krupne građe, jak. Istražujući njegove kosti, ustanovilo se da je zapravo istina da je svoje sukobe često rješavao dvobojima. Je li ih bilo 105 ili koliko, to ne možemo znati, ali da je uspješan bio, zaista je, dodaje Špicer.

Izložba o brunu Trenku

Izložba o brunu Trenku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

No iako je bio buntovnik i ratnik, barun Trenk je bio izuzetno obrazovan. Pohađao je isusovačke škole, govorio 7 jezika i svirao violinu:


- Pripisuje mu se i da je osnivač prve vojne glazbe u Europi. On je nije to sam izmislio, međutim odrastavši uz vojnu granicu s Turski carstvom, mogao je vidjeti da su Osmanlije imali jaku vojnu glazbu, i on je to iskoristio zapravo od njih. Bila je to glazba koja je njegovim vojnicima davala moral i snagu, napominje Špicer.


Njegove ispade vrlo mu naklonjena carica Marija Terezija nije više mogla tolerirati i osuđen je na doživotnu tamnicu. Ni tu nije mirovao. Napisao je i autobiografiju. I sve to do 37 godine života. Grob mu je i danas u Kapucinskom samostanu u Brnu, a izložba u Muzeju brodskoga Posavlja će biti otvorena do 10.ožujka.


Galerija
Izložba o barunu Trenku, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Izložba o barunu Trenku, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTIzložba o barunu Trenku, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTIzložba o barunu Trenku, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!