09:08 / 24.02.2021.

Autor: Silvio Stilinović/DJH/HRT

Guščje mazalice

Darko Radičević, Mala Kopanica

Darko Radičević, Mala Kopanica

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV / HRT

Za njega se doista može upotrijebiti ona pomalo istrošena fraza, čuvar tradicije. No, mladi Darko Radičević iz Male Kopanice to zaista i jest. Osim što voli pronaći djeliće prošlosti, sačuvati ih u svojoj zbirci, očuvati neki običaj, Darko jedini u selu još uzgaja guske, ali i proizvodi guščje mazalice, tzv.peruške... 

Nijedna kuća nekada nije mogla bez gusaka, ljekovite guščje masti i guščjih mazalica za kolače. 

Darko Radičević na ideju izrade mazalica došao je kada je od majke vidio za što se korisi.  

- Prije 4-5 godina majka je pravila kiflice. Pitao sam - mama, što ti je to. Ona kaže, to ti je peruškica ili mazalica za mazati kiflice od guščjeg perja. Ja njoj kažem - pa zašto mi ne bi pravili sebi kad već imamo guske, kazao je Darko Radičević.  

No, ne zna svatko izrađivati mazalice...  Ako mislite da je to jednostavno za izraditi, varate se. Potrebno je mnogo umijeća i znanja. Darko kaže da ni njegove prve nisu bile nešto uspješne.

- Našao sam jednu gospođu iz Slavonskog Šamca, to je nedaleko od mog sela, blizu Save. Otišao sam kod žene i ona mi je pokazala. Ti ćeš biti jedini koji će to naučiti, jer od mladih nikoga to više ne zanima. Tako da sam ja od nje pokupio tu vještinu i zahvalan sam joj do neba. Nije bilo lako naučiti. Išao sam, pa sigurno jedno 10-ak puta. Ali trud se isplatio. Zbilja za tako nešto treba dosta truda, muke. Najviše volje, poručio je Darko Radičević.

Kaže Darko da mu je dvorište puno svakakve peradi. Kokoši, plemenitih golubova prevrtača, dvije patke koje su stigle čak iz Njemačke, no srce zaigra na zvuk gusaka.

Guske su nekada bile zaštitni znak slavonskih šorova i sokaka. Danas, nažalost, više nije tako. No, Darko i obitelj "repromaterijal" uzgajaju sami.

- Jedina osoba sam koja još uvijek u selu drži guske. Znači čiste posavske guske. Mogu reći da imam jedan par gusaka koje su stare 15-ak godina. Što se kaže, guska je najbolja što je starija... Svaka guska, netko tko ne zna je ista. Ali, dobro se vidi razlika koje je muška, koje je ženska guska. Znači kod nas što ja imam posavske guske, ženska je malo manja i deblja. Ona ima na butinama kao nekako smećkasto ili sivksasto perje koje prevladava. To se kod nas zove dukatić. A gusan je čisto bijel, pojasnio je Darko Radičević.

Svoj mali šokački muzej, sobu kakva se mogla naći u svakoj kući, Darko Radičević sam je uredio. Guščje mazalice, zahvaljujući društvenim mrežama, raširile su se po cijeloj Hrvatskoj, pa i Europi.

- Ne voli to svatko. Živimo u 21. stoljeću gdje se naši stari običaji i tradicija zaboravljaju. Žalosno, ali istinito. Bit ću iskren nekad kad objavim na svom Facebook profilu, kažu mi  - samo ti i tvoje mazalice. Onda sam odlučio otvoriti svoju stranicu Mazalice od guščjeg perja gdje prikazujem sve ono što radim. Znači ono sve od danas što smo vidjeli, jutros, vode, blata, hranidbe, do gotovog proizvoda kao što je mazalica od guščjeg perja ili peruškica, kazao je Darko  Radičević.

Mladi Darko, kuhar po struci, nažalost, od nedavno je nezaposlen, i samo se nada da u potrazi za poslom neće morati daleko od svoje, njemu tako velike, Male Kopanice. No, ako i krene, njegove mazalice, naravno, idu s njim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!