07:00 / 24.02.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

"Specijalist sommelier" bit će 40-ak mladih iz Pitomače i Orahovice

Besplatno osposobljavanje za "specijalist sommelier"

Besplatno osposobljavanje za "specijalist sommelier"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U srednjim školama u Pitomači i Orahovici provodi se europski projekt besplatnog osposobljavanja mladih za zanimanje "specijalist sommelier". Trenutačno ga pohađa četrdesetak polaznika.  


Polaznici tijekom 150 sati nastavnog i praktičnog rada uče o procesu proizvodnje vina, njegovim karakteristikama, okusima te lokalitetima uzgoja. Kušaju i neka od ponajboljih svjetskih vina i bilježe njihove značajke kako bi budućem gostu prezentirali vinsku kapljicu na jedan drugačiji način. 

- Razno-razni okusi se uspoređuju tu je i praktični taj dio gdje se otvaraju vina gdje se također uče i samom posluživanju tih vina za stolom gosta, govori Davor Skender, predavač, prvostupnik ekonomije, smjera gastronomije i restoraterstva.

Nastava se odvija petkom i subotom u poslijepodnevnim satima, a polaznici su podijeljeni u manje skupine zbog poštovanja epidemioloških mjera. Mnogi od njih već su godinama u potrazi za poslom u vlastitoj stuci, a u ovoj prekvalifikaciji vide priliku za zapošljavanje. 

- Završila sa srednju školu za farmaceuta. Otac ima vinograd od mog rođenja pa sam ja cijeli svoj život u vinogradarstvu i htjela sam povećati svoje znanje, objašnjava Marija Pokupić, polaznica iz Lozana.

- Ja sam dvije godine radio kao kuhar u Dubrovniku i na Hvaru u hotelu. Kad sam čuo za to zanimanje preko prijatelja, razmišljao sam si kako volim vina, ali to mi jako dobro dođe za staviti u životopis, govori Leo Vernik, polaznik iz Virovitice. 

Kroz projekt je osposobljeno i 12 nastavnika koji prenose znanje budućim sommelierima u dvije srednje škole na području županije.

- Ovaj projekt može služiti i biti dobar primjer na koji način možemo mlade ljude bolje usavršiti i lakše uključiti na tržište rada, ističe Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca, Pitomača. 

Uz nastavu u školi, praktični dio stječu u Hotelu Kurija Janković u Kapela Dvoru.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!