Oldtimeri zaposjeli Viroviticu

15.08.2022.

23:18

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Citroen Traction Avant

Citroen Traction Avant

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Virovitici su se mogla vidjeti povijesna vozila. Oldtimer klub Virovitica organizirao je izložbu starih vozila u sklopu kulturne, sportske i zabavne manifestacije Rokovo u povodu Dana grada. Okupili su se izlagači iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Virovitički susret oldtimera okupio je vlasnike oko stotinu automobila te 20 motocikala iz raznih razdoblja. Pozornost je plijenio Citroen Traction Avant star 69 godina u kojem se Marijan Murić dovezao iz okolice Ludbrega, a to je inače prvi Citroenov model automobila s pogonom na prednjim kotačima.

- Ja sam ga kupio prošle godine u jedanaestom mjesecu. Išao sam u Francusku po njega sam sa vučnom službom pa smo ga dovezli. Prvo sam ga napravio homolgaciju, tehnički i registrirao ga, a poslije sam ga onda rastavio, sve pregledao i popravio, objasnio je Murić, Oldtimer klub Međimurje.

Filip Bjelica dovezao je iz Srbije rijedak Golf kabriolet iz prve serije star 46 godina, a u kolekciji ima još nekoliko automobila. Za restauraciju samo jednog od njih, kaže, potrošio je oko 750 sati rada.

- Ljubav prema oldtimerima je kod mene od 2014. godine kada sam kupio ovaj automobil. Od tada je to sve krenulo i sad sam ih već skupio šest. Obišao sam regiju jedno tri puta, rekao je Bjelica, predsjednik Međunarodnog oldtimer kluba Subotica.

O cijenama vozila i rezervnih dijelova vlasnici nerado govore, no ističu da su ovakvi susreti idealna prilika za razmjenu dijelova, a i iskustava oko restauracije. Mnogi od ovih modela danas vrijede pozamašan iznos pa se voze jedino za potrebe izložbi.

- Ja puno puta znam reći da su održavaniji nego možda neki noviji automobili koje viđamo svakodnevno na cestama. Dakle na tim našim oldtimerima sve je ispravno i sve mora biti ispravno jer uistinu ulažemo i puno novaca, rada te truda da bi ti automobili i motori bili takvi kakvi jesu, istaknuo je Tomislav Maloča, predsjednik Oldtimer kluba Virovitica.

Nakon izložbe sva vozila zaputila su se na tradicionalni defile ulicama grada te prigradskih naselja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!