Srednjovjekovni viteški turnir u Parku prirode Papuk

04.10.2022.

07:09

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Srednjovjekovni viteški turnir

Srednjovjekovni viteški turnir

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Proteklog vikenda u Parku prirode Papuk, na Jankovcu, održan je dvodnevni Srednjovjekovni viteški turnir. Vjerni prikaz viteških borbi predstavilo je 11 viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske.

- Miris baruta, zveket mačeva i oklopa u srednjovjekovnoj bitki iz 16. stoljeća. Kršćani i Turci bore se za utvrdu Klak koja je pod osmanlijskom opsadom bila 150 godina.

- Svi oni koji znaju jako dobro mačevati, koji vole srednji vijek su ovdje i mislim da konačno Slavonija dobiva ono što zaslužuje, a to je da ju vitezovi pohode i da pokažu zašto je Slavonija toliko patila i kako se je hrabro branila i borila kroz povijest, ističe Vlado Grgić, predsjednik Reda vitezova Ružice Grada iz Orahovice.

Prvoga dana u žestokoj borbi pobijedila je osmanlijska vojska.

- Osmanlijska vojska i akindžije naše uvijek pobjeđuju, jer mi nikad ne gubimo, mi smo uvijek u borbi za pravdu, za našeg Sultana, rekao je osmanlija Željko Kožarić iz Udruge "Sveti Juraj" iz Đurđevca.

Cilj viteškoga turnira u streličarstvu bio je pogoditi siluetu šišmiša koji je prema legendi proganjao mještane. Viteške udruge predstavile su ondašnji način života, ali i kažnjavanja zatočenika.

- Mi volimo prikazivati jedan ozbiljniji dio gdje su vitezovi i borbe tu se uvijek potrudimo u streličarenju isto tako, ali i onaj komični dio, logistika to jest kmetska priča, hrana piće doslovno sve neke elemente srednjeg vijeka pokušavamo prikazati realno, istaknuo je Ivan Štefek, predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice.

Mračni srednji vijek i ondašnji način života privlači na Jankovac sve veći broj posjetitelja. Unatoč trogodišnjoj stanci zbog pandemije COVID-a i dalje je pravi turistički mamac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!