Trčanje je protuotrov za pandemijski stres

16.02.2021.

09:48

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Kvalitetno opuštanje važnije je nego prije s obzirom na pandemiju i izazove koje ona nosi. Jedan od načina je trčanje, ali i bilo koja druga vrsta vježbe. 

- Napetost koju osjećamo potrebno je otpustiti, kaže Ingo Froboese, profesor na sportskom sveučilištu u Koelnu. Njegov savjet je: "Od stresa možete doslovno otrčati".

Vježbanje otpušta endorfine i snizuje hormone stresa. Usto, čak i umjereno vježbanje rezultira povećanjem osjećaja sreće i zadovoljstva, pokazale su studije.

No ako želite na taj način ublažiti stres, pripazite da ne pretjerate.

Pretjerate li s vježbanjem kad ste već nervozni, možete izazvati suprotan učinak i podignuti razinu kortizola, hormona stresa. U idealnim situacijama vježbat ćete vani, na svježem zraku i dnevnom svjetlu što je isto dobro za vas.

Sport otpušta hormone poput serotonina i dopamina koji pomažu koncentraciji, popravljaju raspoloženje i povećavaju vlastiti osjećaj dobrobiti, kaže sportska znanstvenica Johanna Rupp. Vrlo je važno odabrati sport u kojem uživate. Ako vam vježbanje nije zabavno, neće vam ni pomoći u ublažavanju stresa nego će samo postati još jedna 'gnjavaža' povrh druge.

Ako vam je bicikliranje draže od trčanja, sjednite na bicikl, odaberite igranje stolnog tenisa u parku ili samo šećite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!