Berba soli u najstarijoj europskoj solani

26.08.2021.

10:51

Autor: Vicko Dragojević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Berba soli u Stonu

Berba soli u Stonu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Stonsku solanu povjesničari smatraju najstarijom europskom, a vjerojatno i svjetskom solanom. Ovdje se sve radi kao i stoljećima ranije, za vrijeme Dubrovačke republike - jedina novost je lokomotiva koja vuče vagonete, a i ona je starija od pola stoljeća. Sve ovisi o vremenu - stoga berba soli u Stonu uvijek počinje sredinom kolovoza.

S prvim zrakama sunca vrijedni radnici krenuli su s poslom. Cilj je što više posla napraviti prije nego što počnu jače vrućine.


S marljivim beračima soli družila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

S branjem soli počinju u 5 ujutro i, kako kažu stonski berači, ništa im nije teško:


- Čim je timski rad, nije nikakav problem, znači to je sve. Svako da malo ruku - i to je šala! Najbolje je ujutro, što prije to bolje. Kad sunce upeče tko će živ, tko mrtav, kaže Kristijan Vukičević.


U stonskoj solani, od ukupno 58 bazena, 9 je kristalizacijskih, iz kojih se bere sol, a svaki nosi ime nekome svecu. Već godinama sol se bere iz 3 bazena, za ostale nema potrebe.


- Vadimo prvo bazen Sv. Frano, sutra idemo na Munda, prekosutra Petra i Pavla. Danas očekujemo oko 55 tona otprilike, napominje tehnolog Senio Medi.


Vlasnik solane u Stonu Svetan Pejić ističe da su u prvoj turi nabrali 150 tona, a i u drugoj računaju na još toliko:


- Tako je u planu - i to sve skupa čiste soli, za prehranu. Mislim da ćemo našu županiju zadovoljiti, zato ne damo u lance, može se nabaviti samo u privatnim butigama, u solani i u našem restoranu, kaže Pejić.


Stonsku solanu, s tradicijom dugom 4000 godina, smatraju najstarijom u Europi, a možda i u svijetu. Sve se radi kao nekada: sol se najprije gura na hrpu, zatim se lopatama kupi u drvene vagonete, pune vagonete polako vuče lokomotiva starija od pola stoljeća, i zatim odvodi u skladište. 

Takvim postupkom dobiva se najčistija i najzdravija sol:


- Tehnološki postupak dobivanja soli od rimskog doba, Dubrovačke republike do danas nije se mijenjao. Naša sol, kad se pusti u bazen za kristalizaciju u to vrijeme ona ima 24 bomeja, i isti dan dostigne 28. Ni jedan dan ne smijem preskočiti da ne promiješamo bazen. Taj način tradicije, miješanje toga bazena, zove se drcanje, objašnjava Svetan Pejić.


Kod drcanja gubi se svojstvo kalcijevog karbonata, kalcijevog sulfata, i gipsa, i ostaje prospita. Ipak, starinski način rada znači da sve ovisi o vremenu.


- Kiša nije pala, a što se tiče sunca, išlo je na ruku. Malo nam nije išlo na ruku to što je stalno vrijeme u jugu. Otkad smo pustili vodu nije nijedan dan puhao maestral. Lošije je isparenje, lošije malo sol pada, ali eto, sve u svemu dobro, komentira tehnolog Medi.


Tri dana branja soli ne propušta ni ekipa iz Gruda, iz susjedne Bosne i Hercegovine, koja već godinama dolazi u Ston kako bi pomogla što prije pokupiti sol.


- Ponekad i bude teško, ali ipak je veliko zadovoljstvo biti ovdje na berbi soli, i pomoći malo ljudima da pokupe. Dolazimo već 9 godina, evo postao sam profesionalac čak, kaže Toni Marić.


Berba soli je i prava turistička atrakcija. Stonsku solanu tijekom godine obiđe više od 30 tisuća posjetitelja, a brojni su stigli i tijekom same berbe. Dijana iz Rijeke, Wofgang iz Južne Afrike i Franjo iz Njemačke su oduševljeni.


Iako se početak ovogodišnje berbe soli poklopio s početkom petog toplinskog vala, vrijedne ruke brzo su završile s poslom, i za dva tjedna sve kreće ispočetka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!