U najvećem nasadu u Zadarskoj županiji smokve se beru - u rukavicama

30.06.2022.

20:02

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT

Berba u rukavicama

Berba u rukavicama

Foto: HTV / HRT

U najvećem eko-nasadu u Zadarskoj županiji smokve se beru - u rukavicama. 

Bile su i ostale simbol otmjenosti i čistoće. Upotrebljavaju se samo u iznimnim prilikama. Nose ih gospodske, ali i težačke ruke.

- Rukavice su elastične i mekane, idealne za branje ove lijepe dalmatinske gracije – smokve – objašnjava Radoslav Bobanović, PZ "MasVin".

Najslađa je kad ju sami uberete jer malo će koji Dalmatinac zagristi onu iz nepoznate ruke. Itekako dobro znaju za stari običaj u ovom eko nasadu pa u berbu ne idu bez rukavica. Branjem u rukavicama smokva je idealna za konzumiranje, higijenski čista i jede se bez guljenja kožice. Vodi se računa o svakom detalju prije nego što smokva dođe na tržište.

- Ovako složena primamljiva je svakome kupcu, kaže berač Ivica Čakarun.

Ove godine vrijeme je pogodovalo voću, posebno smokvi petrovki pa se dnevno beru velike količine.

- Može se 200 kilograma, 250 – pojašnjava Šime Čudina.

Tako će se u ovom nasadu od 600 stabala ubrati od 5 do 6 tona prvoklasne smokve. Cijene lete u nebo. Svježa zelena na tržnici i do 50 kuna kilogram, sušena i više od 100.

Stoljećima je hranila Dalmatince, posljednjih desetljeća bila podcijenjena, a danas je opet iznimno tražena.

Ona je, kažu uzgajivači, svakako voćka hit Dalmacije, jako je profitna. Obitelj od 5 članova mogla bi jako dobro živjeti od 300-400 stabala.

Podneblje prepuno sunca imamo, no imamo li i volje raditi po tom suncu ili samo lagodno dočekivati turiste, pitanje je za milijun dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!