Biti vatrogasac nije posao, to je poziv

04.08.2023.

07:01

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Udarni je dio protupožarne sezone. Kad nisu na požarištu, vatrogasci ne sjede skrštenih ruku. Pregledavaju opremu koja u svakom trenutku mora biti složena i spremna za teren. A u borbi sa, kako kažu, sve većim i žešćim požarima - pomažu im i edukacije.

Vatrogastvo nije posao, to je poziv


Za intervenciju su spremni! Uvijek! 60 sekundi najviše može proći od poziva, dok ne okrenu ključ u bravi. Kažu i oni - vatrogastvo je poziv. Nesebičan! Nije to samo posao.

- Od 0 do 24 smo vatrogasci, rekao je zapovjednik smjene, JVP Vodice Branimir Ergić.

Odlike su im - čelična volja i izdržljivost. I kad nisu na terenu "vatreni dečki" - rade.

- Svaka smjena kontrolira da vidimo je li sve ispravno, je li sve na svome mjestu. To nam pola posla. Tada ste sigurni da imate alat s kojim ćete raditi, naglasio je Branimir Ergić.

"Glava u torbi"


Jer u akciji - ništa ih ne smije iznenaditi. Na požarištu, pak, svatko zna svoju zadaću.

- Moja zadaća je dovesti ljude što bliže intervenciji na što sigurniji način. Da ekipa može što manje razvlačiti cijevi i da smo što učinkovitiji, istaknuo je vozač Ivan Mihić, JVP Vodice.

A nagledaju se i oni svega. No, ističu - rame uz rame su i u dobru i u zlu.

- Ostavljaju posljedice, dolaze neke slike i neki ne mogu spavati, ali mi se jedan drugome malo ispričamo i onda to bude sve u redu, poručio je zapovjednik smjene Ergić.

U pravilu: "nose glavu u torbi". Toga su svjesni - i oni i svi oko njih. 

Ljudski nemar je prva iskra, mnogi požari mogu se spriječiti


Pripremaju se gasitelji za suočavanje sa svim izazovima.Simulator plamenih udara oponaša zbilju požara u objektima. A iskustvo i brza reakcija - živote čuvaju!

- Ovako smo prije par dana u Grebaštici spasili troje, četvero ljudi, kazao je Nino Grubelić, JVP Vodice.

Sve ćudljivija je priroda - ističu vatrogasci. Požara je manje ali su ekstremniji. I izazovniji za gašenje.

- Imali smo velika kišna razdoblja tijekom petog i šestog mjeseca. Međutim, to je dvosjekli mač. Vegetacija se osušila, imamo sad i duga razdoblja gdje će nam puhati veliki vjetrovi, mislim, ono najgore je isprid nas, rekao je zapovjednik JVP Vodice Ivica Begić.

Pa opet apeliraju - ljudski je nemar prva iskra. Uz oprez, ističu, mnogi požari mogu se spriječiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!