Gužvi na gradskoj tržnici u Čakovcu - odavno nema. Broj OPG-ova koji prodaju na štandovima s godinama opada. Razlog - prodavači su sve stariji, a često nemaju mlađe članove koji bi preuzeli štand. Ipak, ove godine recertificiran je četrdeset jedan prodavač koji nudi provjereno domaće proizvode.
Od cvijeća i presadnica do proizvoda od meda, povrća i voća. Domaće je domaće i kupci to prepoznaju.
Svježi proizvodi, netom ubrani - najbolji su za spremanje ručka. Zna to dobro gospodin Vlado.
- Nešto jušno, na žlicu! Volim kuhati. Svaki dan sam tu. Radije tu nego u dućanu. Nije mi skupo, sve je dobro, moraju i ljudi zaraditi nešto, kazao je Vlado.
Najveći problem - godine
A takvih je iz godine u godinu sve manje. Zarada nije više što je bila, a najveći su problem - godine.
Prodavači su sve stariji, a često nema tko naslijediti OPG.
- Najviše je bilo 50 certificiranih, ali ove godine od tih 50, devet je odustalo jer su stari i bolesni i ne prodaju više na tržnicama, govori Zvonimir Kovač, voditelj čakovečke tržnice.
Ipak - gospođi Karmeli i njezinoj obitelji mnogo znači certifikat koji jamči izvornost proizvoda od buče. Posebice ulja, koje se u ovome kraju naziva crnim tekućim zlatom.
- Jako težak i mukotrpan posao. Ali vam je drago kad dođu kupci. Oni koji kupuju kod nas, vraćaju se, tako da je to jako vrijedno, rekla je Karmela Križarić, prodavačica.
Jer tako se čuva domaća poljoprivreda, a kupcima osigurava podrijetlo onoga što kupuju.