Murva iz Skradina natječe se za Stablo godine

18.09.2023.

12:29

Autor: Ivona Ramadža Čolić/T.V./Dnevnik/HRT

Oko 400 godina star bijeli dud, odnosno murva na Skradinskom buku kandidat je za Hrvatsko stablo godine. Za titulu se natječe i crna topola iz Vukovarsko-srijemske županije. Cilj je istaknuti važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini.

Korijenje ove murve je duboko usađeno u prirodnom biseru Hrvatske, i to već stoljećima. I do danas, ova "zelena dama" s ponosom i snalažljivošću odolijeva izazovima vremena i prolaznosti godina.

- Procjenjuje se da ova murva ima otprilike 400 godina, s obzirom na impresivnu debljinu stabla koja doseže gotovo 5 metara, kaže stručna voditeljica NP Krka, dr. sc. Gordana Goreta.

Ova murva izdvaja se svojom veličinom i stoljetnom starošću, ali i svojom posebnom povezanošću s lokalnim područjem i ljudima. Povijesni zapisi svjedoče da su murve iz Skradina nekada bile poznate po proizvodnji najkvalitetnijih svilenih čahura. Današnja murva ima čast dočekivati i ispraćati istraživače ovog predivnog krškog kraja.

- Osim što predstavlja bogatu svilenu povijest ovog područja, ova murva također je živi svjedok sadašnjosti. Samo ove godine, prema riječima Nelle Slavice, ravnateljice Nacionalnog parka Krka, posjetilo ju je više od 800 tisuća različitih ljudi.

Glasovi podrške ovom ponosnom stablu mogu se davati do kraja rujna, a mnogi gosti i posjetitelji s nestrpljenjem prate natjecanje.

Ljubitelji prirode ističu da je ovo zelena divljina simbol rasta i snage, a jedna posjetiteljica s Havaja nije mogla ne primijetiti izvanredan oblik i veličinu stabla, posebno nakon što je saznala da je staro čak 400 godina.

Stablo iz Skradina zaslužuje posebno poštovanje jer je upisano u zlatno doba hrvatske proizvodnje svile.

- Početkom 19. stoljeća, upravo je Skradin i ovo područje bilo jedno od najvećih uzgajališta svilene bube i čahura dudova prelca, objašnjava Bernarda Marasović, direktorica Turističke zajednice grada Skradina.

Nacionalni park Krka još jednom podsjeća na duboku povezanost između čovjeka i prirode i naglašava važnost drveća za život na Zemlji. Kako ističe Gordana Goreta, šume su pluća naše planete, i bez njih ne bi bilo ni nas. Stoga kontinuirano rade na promociji i podizanju svijesti o važnosti šumskih ekosustava u životima ljudi.

"Stablo godine" bit će proglašeno 13. listopada, a odluka o tome hoće li to biti bijela murva ili crna topola u rukama je javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!