Crnkovići već trideset godina uzgajaju božićna drvca

26.11.2022.

08:46

Autor: Vlatko Grgurić/T.V./Plodovi zemlje/HRT

Božićna drvca

Božićna drvca

Foto: HTV / HRT

Prije 30 godina Crnkovići sa Žumberka bili su u dilemi - što s puno parcela, puno zemlje, što uzgajati kako bi uz posao kojim se bave još nešto i zaradili? I odgovor se nametnuo sam po sebi - među prvima su u Hrvatskoj počeli uzgajati božićna drvca. Sad nedaleko od Krašića, na parcelama od 500 do 900 metara nadmorske visine, imaju desetke tisuća smreka i jelki različitih uzrasta. Iako se čini kako je to jednostavan posao baš i nije tako. Oko drvaca ima cijele godine posla koji složno odrađuju čak tri generacije Crnkovića. 

Crnkovići već trideset godina uzgajaju božićna drvca u Svrževu, malom selu nad Krašićem. Počeli su s malom proizvodnjom, danas se mogu već pohvaliti da su sigurno među najvećim uzgajivačima crnogorice u Hrvatskoj.

Čini se lako, ali baš i nije, ima oko drvaca puno posla. Ne samo što Crnkovići nasad više puta godišnje redovito kose, nego i svako drvce da bi dobilo željeni oblik treba u razdoblju mirovanja nekoliko puta orezivati.

Ne bi se reklo, ali u Hrvatskoj se uzgojem božićnih drvaca bavi nekoliko tisuća uzgajivača.

- Puno ih je upisano i u Registar, ali pitanje je koliko ih se doista bavi tom proizvodnjom, koliko je pravih uzgajivača, kaže Zvonimir Crnković.

Čak je dvanaest godina potrebno da drvce dosegne potrebnu veličinu za sječu.

Ivica Crnković
se otkako je u mirovini iz Zagreba trajno preselio u Svrževo. Ne samo što orezuje starija drvca nego brine i o malim sadnicama s kojima ove i prošle godine zbog velike suše baš i nije imao sreće.

- Idealni su ovo uvjeti za uzgoj božićnih drvaca, kažu Crnkovići. Klima, nadmorska visina, zemlja sve se poklopilo. Šteta je što ih više ne proizvodimo jer potražnja za drvcima je u Europi iz godine u godinu sve veća, dodaju.

Uzgoj crnogorice je baš posao kojim se mogu baviti mala obiteljska gospodarstva baš kao što rade Crnkovići. Sade i režu koliko mogu, uzgoj odrađuju sami, obiteljski, jer pravih kvalificiranih radnika jednostavno nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!