Ivan Palčić pomiče granice nemogućeg

18.07.2021.

12:53

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/M.Š./HRT

Ivan Palčić pomiče granice nemogućeg

Ivan Palčić pomiče granice nemogućeg

Foto: Plodovi zemlje / HTV

Nedavno je održan izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Glavni akter ove priče nije pobijedio na tom natječaju, ali zato je osvojio najviše simpatija čitatelja Jutarnjeg lista.

Ivan Palčić je mlad čovjek, iznimno vrijedan, talentiran. Unatoč invaliditetu, radi nevjerojatne stvari.

Nesretan slučaj otprije 15-ak godina nije ga zaustavio da daje najbolje od sebe, bude vrjedniji, bolji. Da pomiče granice nemogućeg. Nesreću je doživio 2006., kada je imao 19 godina. Pao je pod kamion, šasija ga je lupila po vratu, zdrobila šesti i sedmi vratni kralježak i prignječila leđnu moždinu. Ostao je oduzet od prsa prema dolje.

- Trudim se pomagati Ivanu, pomažem mu pri ulasku u traktor, kod pripreme frižidera, hrane za put, pa sve do nekog šarafljenja, ako treba nešto dovesti, odvesti, što god treba, a da mogu, trudim se pomoći, rekla je Ivanova sestra Dora Palčić.

- Koliko god on traži od mene i što god da traži od mene, ja mu nastojim pomoći. Ustvari, pomognem mu sve što traži, rekao je Ivanov otac Stjepan Palčić.

- Čovjek se valjda rodi s time, ja sam odrastao s time, od '91. godine otkako su baka i djed pobjegli kao izbjeglice i došli ovdje k nama, doveli su svoje blago, svoje životinje, strojeve i od onda sam stalno na traktorima, objašnjava Ivan svoju ljubav prema poljoprivredi.

Ivanova majka Mirjana Palčić objašnjava kako su se oni, kao roditelji, nosili s njegovom nesrećom.

- Nije nam bilo lako, bilo nam je teško, ali s obzirom na to da je on bio vedrog duha, i veseo i sve nasmijavao tamo u bolnici i u toplicama, mi smo stvarno se pokrenuli i shvatili smo da moramo i mi biti takvi i na taj način smo uspjeli to sve savladati i pomoći mu što smo najviše mogli i on si je sam najviše pomogao, jer je takvog duha, vedar i optimističan, rekla je.

Danas se bavi prijevozom višemetarskih trupaca, obrađuje poljoprivredno zemljište.

- Radim na nekih 60-ak ha zemlje, oko 100 rali, 100 jutara. Većinom su žitarice, pšenica, pšenica najviše, kukuruz, uljana repica, soja, zob, ječam, rekao je.

- Mislim da bi svatko trebao barem u jednom trenutku pogledati njegov trud, da mu bude inspiracija, jer koliko se on potrudi i koliko daje od sebe, mislim da mu čak taj invaliditet možda daje neku dodatnu snagu da još više daje, da iz maksimuma izvuče još više, rekla je Dora.

- Iskreno, da nema te potpore obitelji, ne bi toga ničega ni bilo. Mislim, nastranu i moja volja i ljubav prema svemu, ali ja puno stvari ne mogu sam, tako da, nema tu govora, da nema njih, ne bi ničeg bilo. Nisu samo oni tu, tu su i susjedi, prijatelji, kumovi, uvijek je tu netko za priskočiti mi, tako da, da nema njih ne bi toga niti bilo, zaključio je Ivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!