Dante Putnik, kornjačin put od Dubrovnika do Pule

15:21 / 30.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Dante Putnik, ime je koje je dobila morska kornjača nađena u moru kod Dubrovnika odakle je prebačena u Split na pregled, a potom će biti transportirana u Pulu.

Dojavu o kornjači koja pasivno pluta na površini mora podno vile Čingrije, nakon čega je krenula prema gradskim kupalištima Boninovo i Danče, primila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon izvlačenja, utvrđeno je da kornjača nema na sebi vidljive tragove ozljeda te da joj je oklop prekriven obraštajem. Radi se o glavatoj želvi, najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more.

Kornjača je dobila ime Dante Putnik, budući da je opažena između gradskih kupališta Boninovo i Danče te ju je zaista čekao dug put.

Naime, nakon noćenja u akvariju u Dubrovniku, transportirana je katamaranom za Split kod veterinara na pregled koji je posebno obučen za rad s morskim kornjačama. Nakon potrebne njege, bit će transportirana u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli koji djeluje unutar Aqariuma Pula i Udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana.

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!