Morske kornjače - jedna od najugroženijih životinjskih vrsta

19.01.2022.

18:47

Autor: Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

"Life euoroturtles", najveći europski projekt zaštite morskih kornjača na Mediteranu, završen je izložbom u splitskom Pomorskom muzeju. Petogodišnji projekt uključio je šest europskih zemalja s ciljem zaštite i očuvanja glavatih i zelenih želvi u Sredozemnom i Jadranskom moru.


Morske kornjače jedna su od najugroženijih životinjskih vrsta i zato su zaštićene. Procjenjuje se da se samo u Jadranskom moru godišnje ulovi više od 5 tisuća jedinki. Od kad krenu s plaža istočnog Mediterana u modru postolovinu, opasnosti vrebaju na sve strane, a najveća je čovjek. 

- Prvi i najveći problem plastika, pa mreže koje su pale na dno, pa one s kojima se lovi - nabraja Josip Boban, viši kustos Prirodoslovnog muzeja Split.

I zato su stručnjaci iz šest mediteranskih zemalja udružili snage u projektu "Life europeturtles", kako bi zaštitili ugroženu glavatu i zelenu želvu. 

Na otvorenju izložbe gradonačelnik Ivica Puljak podsjetio je na obvezu očuvanja i zaštite prirode.

Fotografijama i pričama na izložbi "Zaštita i očuvanje morskih kornjača" Hrvatski prirodoslovni muzej i Plavi svijet žele ojačati svijest o ugroženosti i potrebi zaštite tihih moreplovaca. 

 Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!