Djeca iz Ukrajine u posjetu zagrebačkom Zoološkom vrtu

05.03.2022.

14:54

Autor: T.D./HRT

Djeca iz Ukrajine u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Djeca iz Ukrajine u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Foto: HTV / HRT

Pedesetero djece došlo je iz Ukrajine u zagrebački Zoološki vrt kako bi barem na trenutak skrenuli misli s rata zbog kojeg su došli u Hrvatsku. Reporter HTV-a Dinko Kreštalica razgovarao je s ravnateljem zagrebačkog Zoološkog vrta, Damirom Skokom koji je rekao kako je trenutno najvažnije vidjeti osmijeh na dječjim licima. 

- Mogu reći da sam bio pomiješanih osjećaja. Svakako se sjećamo i našeg Domovinskog rata i kad su djeca ušla u prostor Zoološkog i vidjeli prvo kapucine, kad smo vidjeli osmijeh, znamo da smo ispunili svrhu. Privilegija je danas moći pomoći nekome iz Ukrajine. Danas ćemo ih ovdje ugostiti i nadam se kao i svi drugi, da neće biti više izbjeglica. Bit ćemo otvoreni za njih i na raspolaganju. Kao ustanova smo se pripremili na druge načine. Spremni smo zoološkim vrtovima iz Ukrajine pomoći vozilima i smještajem. Svrha je da danas roditelji i djeca na trenutak skrenu svoje teške misli i da im vidimo osmijeh na licu, da dotaknu životinju i osjete toplinu. Stojimo dalje na raspolaganju za daljnje grupe i suradnju, rekao je Damir Skok, ravnatelj, ZOO Zagreb.


Razgledavali su, smijali se, hranili životinje. Nakon traume rata, a sada izbjeglištva, vratili su se nekom bezbrižnom životu kakav su u vrijeme mira vodili u svojoj domovini.

- Odlično je biti ovdje, gledati sve ove životinje. I vidjeti da je moja kći veoma sretna i uzbuđena, rekla je Tatiana, majka djevojčice iz Ukrajine.

- Na prvom nam je mjestu zadržati osmijeh na licima naše djece. Zato smo ovdje i zato smo napustili Ukrajinu, zbog djece, naglasila je Julia iz Ukrajine.

Za djecu iz Ukrajine bit će organiziran ručak i daljnje druženje sa životinjama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!