Zagrebački Zoološki vrt dobio pojačanje

04.03.2022.

17:26

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Josip Gavranović

Divlji mačak iz Njemačke u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Divlji mačak iz Njemačke u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Foto: HTV/IMS / HRT

U zagrebački Zoološki vrt stiglo je veliko životinjsko pojačanje iz Njemačke. Prvi put tu je divlja mačka, ali i neke druge vrste, zaštićene u Europi i Hrvatskoj. Zagrebački ZOO u subotu, 5. ožujka obilježit će Svjetski dan divljih vrsta. Obići će ga i 50 izbjeglica iz Ukrajine. 


Lov na dabrove zbog krzna doveo je krajem 19. stoljeća do njihovog izumiranja. Dabar je najveći glodavac u Europi, a mužjaka, koji je stigao u zagrebački ZOO, već čeka ženka. 


- Svrha njihovog postojanja u Zološkom vrtu je kako bi ih ljudi bolje upoznali, kako bi shvatili koja je njhova uloga u prirodi i zašto ih treba štititi, ističe ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok.


Dabar često poljoprivrednicima radi štetu, no dobrim zakonima, u našoj je zemlji dabar zaštićen i sve je u povoljnijem položaju. 


- S obzirom da je aktivan noću rijetko će te ga vidjeti po danu, ali možete potražiti neke tragove, npr. vučenja repa po blatu, ali najuočljivija je njegova aktivnost na deblima, po kojoj su, možemo reći, jedinstveni u svijetu. Kad to vidite, znate da je tu dabar, kaže zoologinja Dijana Beneta.


Divlji mačak Nori uskoro će navršiti dvije godine. U Europi je ova vrsta kritično ugrožena, i to najviše zbog uništavanja staništa.


- Ona je naša autohtona vrsta, koja je zaštičena i koju moramo očuvati. Dijeli isto stanište s risom. Znački to su naše dvije mačke koje su rasprostranjene u Hrvatskoj i koje bi trebali zaštititi. Kao i kod dabra, bitno je da su one ključne vrste, jer ako oni nestanu iz svog eko sustava promijenit će se cijeli ekosustav, nestat će hrane, predatori će se povećati, neće više biti biljojeda, tako da oni održavaju tu neku ravnotežu, kazala je o važnosti očuvanja divlje mačke Dijana Beneta. 


Zagrebački ZOO u subotu, 5. ožujka obilježit će Svjetski dan divljih vrsta. U suradnji s Crvenim križem, 50 izbjeglica iz Ukrajine obići će vrt, kako bi im se barem malo olakšalo ovo teško razdoblje. Također, postoje planovi i za zbrinjavanje njihovih ljubimaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!