Zimski posjet zoološkom vrtu u Osijeku

20.12.2021.

17:41

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Osječki Zoološki vrt

Osječki Zoološki vrt

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Osijek ima najveći zoološki vrt u Hrvatskoj, a prostire se na 11 ha. Svako godišnje doba, pa i zimsko, nudi novo iskustvo.

Osječki Zoološki vrt otvoren je svih 365 dana u godini, a u svakom je godišnjem dobu drugačiji. Neke životinjske vrste, poput gorskih kuna, upravo za hladnijeg vremena najviše vole boraviti vani.


- Naravno, imamo mi i životinje koje su iz Afrike, iz toplijih područja, one ne vole toliko hladnoću, primjerice majmuni su dijelom zatvoreni u svojim nastambama, ali neki od njih, poput čimpanze su dovoljno inteligentne životinje da kada žele izaći van, otvore metalni otvor, izađu van, pogledaju, no ne zadrže se dugo jer im je hladno, rekao je edukator Vjeran Marijašević. 


A u nastambama majmuna uvijek je veselo, dok neke vrste uživaju u akrobatskim majstorijama, drugi jedva čekaju dolazak hrane. Žirafe Johann i Edgar također su vani, kao i pjegave hijene Roki i Peki. Tu su i lavovi, emui, ždralovi....


Posebno veseli što se u ovim zimskim mjesecima kuju novi planovi, pa je tako potpisan ugovor za radove na oporavilištu za divlje životinje. 


- Radi se isključivo o strogo zaštićenim životinjskim vrstama koje su uistinu ugrožene, i kao što samo ime kaže, oporavilište, znači mi primamo životinje, ili idemo po njih, ili ih i građani mogu donijeti, oporavljamo ih i vraćamo u prirodu što je i najbitnije u cijeloj priči, kaže zoologinja Tatjana Šalika Todorović.


A zanimljivih stvari koje ovdje možete naučiti je bezbroj. Stoga veseli što Osječani i njihovi gosti i tijekom zime pristižu u Zoološki, a kao i uvijek, posjeti su najzanimljiviji onim najmlađima. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!