Božićne jaslice u Đurđevcu

20.12.2021.

12:57

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Đurđevčani održali izložbu božićnih jaslica

Đurđevčani održali izložbu božićnih jaslica

Foto: Dnevnik / HRT

Svoje viđenje prikaza rođenja Isusa Krista na izložbi je podijelilo 40-ak izlagača, a otvorenje ove posebne izložbe obogaćeno je i scenskim prikazom živih jaslica. Posebnom su ugođaju đurđevačkih živih jaslica pridonijele i životinje poput magaraca i deva.

Bajkovito, a istodobno i vjerno - uz zidine utvrde đurđevačkoga Staroga grada, scenskim prikazom živih jaslica dočarano je rođenje Isusa Krista. Tri kralja s darovima stigla su na devi, a u štalici su ih uz malenog Isusa, Mariju i Josipa dočekali pravi pastiri sa životinjama. 


Jaslicama se nekada odlazilo pokloniti u crkvu, a danas su one dio božićnog ugođaja i u obiteljskim domovima. Svake su jaslice posebne, baš poput onih koji ih izrađuju. A četrdesetak njih sedmu godinu na izložbi božićnih jaslica okupila je Udruga Peski Art. 


- Čak trećina izlagača su novi koji do sad uopće nisu izlagali na ovoj izložbi i svake godine ima sve više što nas posebno raduje da potaknemo ljude da to prenose na nove generacije da prenose na djecu na mlade da se tradicija održi jer ona jedina takva i živi ako živi među ljudima, ističe Franjo Mihočka, predsjednik Udruge Peski Art, Đurđevac.


Maštovitim prikazima i različitim materijalima izlagači su predstavili svoje viđenje božićnih jaslica.


- U etnologiji možemo pratiti razvoj jaslica isto tako različite pristupe i ono što je najvažnije da su muzeji institucije koje na najbolji način prenose tradiciju da mladi mogu vidjeti značenje jaslica i tu tradiciju u korak s današnjim suvremenim pozicijama, rekla je Edita Hapavel-Janković, kustosica u Muzeju Grada Đurđevca.


Izložene jaslice unikatno su djelo u koje je utkana duhovnost i radost stvaranja i dio su blagdanskog ugođaja u Đurđevcu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!