Igračke od konca

28.07.2021.

07:59

Autor: Sanja Kos-Bojanić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Igračke od konca

Igračke od konca

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Ručni rad, kukičanje, štrikanje i našivavanje nekada su bili nezaobilazna zanimacija žena. Danas primjerice kukičanje ne privlači mlade. Zbog toga je još zanimljivije da 37 godišnja Križevčanka Mihaela Kalamiza ne samo da kukiča zbog razbribrige već od toga i živi.

Kada je uz svoju baku prvi put iskušala kukičanje Mihaela Kalamiza iz Križevaca nije niti slutila da će joj se to jednoga dana postati posao. Baka je s unukom nesebično podijelila svoje umijeće izrade stolnjaka.

- Probala sam ja s tim tabletićima, i šalove sam radilia pa onda nakit i onda sam prešla na igračke, kaže Mihaela.

Igračka po igračka i nastala je Čarobna heklica - obrt i Mihaelin stalni posao. Izlaže na sajmovima i njezine igračke sve više osvajaju srca ne samo djece već i odraslih.

- Konac je pamučni, unutra je spužva. Sve je perivo u mašini i zbog toga su te igračke i kvalitetne i ljudi ih vole uzimati za razliku od plastičnih kineskih ili plišanih, kaže.

Dio igračaka izrađuje uz pomoć shema, dio sama koristeći desetogodišnje iskustvo. Uz pomoć samo ove igle i vještih prstića šareni konac začas postaje omiljeni dječji lik.

Mihaela uživa u stvaranju igračaka. Za izradu jedne jednostavnije igračke ponekad joj treba par sati, a za ove zahtjevnije i veće i dan dva.

Mihaeli je put do zadovoljstva u poslu posve slučajno pomogla pronaći njezina baka. Uz njezine igračke, uz omiljene likove iz svojih likova, danas odrastaju novi naraštaji djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!