Spretne ruke "Komunalaca" izrađuju ekološke lampaše

28.10.2021.

18:34

Autor: Sanja Kos-Bojanić, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Spretne ruke "Komunalaca" izrađuju eko-lampaše

Spretne ruke "Komunalaca" izrađuju eko-lampaše

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kada zbog kiše ne mogu raditi na uređenju javnih zelenih površina, djelatnici koprivničkoga komunalnog poduzeća Komunalac izrađuju ekološke "lampaše" za groblja. Gotovo sav materijal za izradu nabavili su na gradskom Reciklažnom dvorištu.

Odbačena staklenka od zimnice, limeni poklopac od već korištenog lampiona, malo boje, malo mašte i u vještim rukama djelatnika koprivničkoga Komunalca nastaju ovakvi ekološki lampioni. 


- Uz nekakvu dobru ideju cura s Reciklažnog dvorišta došli smo na ideju da napravimo lampaše od flaša koje su ljudi bacili na reciklažu, malo boje, dobre volje i evo nastali su lampaši, opisuje Anita Župavec, djelatnica Komunalca.


- Šeme smo imali napravljene i po tome smo osmislili da oslikamo staklenke, kaže Kristina Šestak, djelatnica Komunalca.


- Nema tu ništa zahtjevnog, to je jako zanimljiv posao i to je to. Svoju će ideju i vještinu podijeliti i na radionici na koprivničkoj tržnici sa svima koji umjesto plastičnih lampiona žele svijeću zapaliti u ovakvim ekološkim, rekao je Ivan Valent, djelatnik Komunalca.


- Znači lampion je tu, u njega ide svjećica, malo sipine da drži tu svjećicu zapali se i to je to jednostavno, objašnjava Sanja Krzarić, djelatnica Komunalca.


U prvih deset mjeseci ove godine na koprivničkom groblju prikupljeno je 10 tona plastičnih lampaša, a samo za blagdan Svih Svetih još će biti najmanje toliko. Zbrinjavanje plastične ambalaže Komunalac plaća 1850 kuna po toni.


Običaji i tradicija da se paljenjem svijeća prisjećamo i odajemo počast umrlima mogu biti i ekološki prihvatljiviji pa u koprivničkom Komunalcu odmah nakon ovogodišnjeg blagdana Svih svetih planiraju početi s pripremom lampiona od recikliranih staklenki za sljedeći, kako bi ekološke lampione mogli ponuditi i građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!