Virovska prkačijada - međunarodni festival tradicijskih kolača

21.05.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Povijač/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Virovska prkačijada

Virovska prkačijada

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mjesto Virje nedaleko od Đurđevca na dva dana postalo je centar slastica. Ondje se održava sedma manifestacija Virovska prkačijada koja je postala prvi međunarodni festival malih tradicijskih kolača.


Više vrsta sitnih kolača u ovom dijelu Podravine zovu jednim imenom - prkači. 

Kako bi se očuvala tradicija njihova pečenja i od zaborava spasili starinski recepti, u manifestaciju su uključena djeca vrtićke dobi.

- Za ovaj kolač – prkač, potrebno je jaje, brašno, bomboni i čokolada, govori Helena Matekov.

I školarci su pokazali svoje umijeće pripremanja prkača.

- Ovakve kolače radimo možda dva puta godišnje ili za Božić. Ne baš često. Mora biti neka prigoda, naglašava Klara Hunjec.

Virovska prkačijada u proteklih sedam godina ustraje na očuvanju tradicije pripreme prkača.

- Mislim da će polako biti zaboravljeni, na neki način su modificirani, ali mislim da je desetak vrsta tih prkača zadržalo svoju istinsku izvornost, istaknuo je Stjepan Odobašić, inicijator manifestacije.

Prkačijada svake godine mami sve više slatkoljubaca. Prije tri godine manifestacija je nagrađena srebrnom poveljom Suncokreta ruralnog turizma. A danas je prerasla u međunarodnu jer se tijekom vikenda očekuju izlagači iz osam europskih zemalja.

- Nastojimo da postane brend središnjeg dijela Podravine. Tradicija pečenja kolače je velika u Podravini i moramo to pokazati svijetu, a evo kroz prkačijadu to i radimo, naglašava Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Uz radionice i predavanja, održat će se i natjecanje u pripravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama te degustacija slastica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!