Anka uzgaja desetke sorti graha: Od njega priprema sve - od kruha do kolača

06.10.2021.

16:35

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Neprocjenjiva zbirka graha u Glogovnici pokraj Križevaca

Neprocjenjiva zbirka graha u Glogovnici pokraj Križevaca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Anka Štabić iz Glogovnice pokraj Križevaca na svojem će obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu zasigurno ubrati najviše različitih sorta graha. Prve plodove počela je brati početkom srpnja, a posla će biti sve do kasne jeseni.

Posebna ljubav Anke Štabić prema grahu traje već 17 godina. Tada je posadila tri sorte, a danas ih ima čak 65. Sjemenke graha do Anke su stigle iz različitih dijelova svijeta, ali ona najviše cijeni domaće - stare hrvatske sorte.

- Stare sorte se nikad ne mijenjaju. One imaju svoju kvalitetu, zdrave su i nisu osjetljive na bolesti. Evo ove godine je 4.5 mjesec bila kiša, pa suša, ali ja sam zadovoljna s tim što sam proizvela, kaže Anka.

Sve što ubere, tijekom godine prodaje na križevačkoj tržnici.

- Proizvedem najviše zelenog graha, to je trešnjevac, a ove neke druge sorte proizvodim, neke čak za kilu, druge za šaku, samo da sačuvam sjeme, ali svake godine sve sorte sadim, kaže.

A svaka je sorta posebna. Od graha se mogu pripremati različita jela. Od crnoga graha Anka priprema kruh, za kolače su bolje neke druge sorte. Gotovo da nema jela, kaže Anka, koje se ne može pripremiti od te mahunarke.

U različitim bojama i veličinama bobica graha Anka će uživati tijekom zimskih mjeseci, sve do početka nove sadnje, do travnja. Dotad će do nje, kao i svake godine, stići i nove sorte pa će ova neprocjenjiva zbirka - postati još bogatija i raznovrsnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!