Vino s koprivom - jedinstveni koprivnički suvenir

11.06.2022.

07:01

Autor: Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Novi koprivnički suvenir

Novi koprivnički suvenir

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Nije riječ o tradiciji, ali sigurno će postati. Koprivnica ima novi gradski suvenir - vino s koprivom. To je još jedan u nizu jedinstvenih suvenira s koprivom koji se mogu konzumirati. 

Koprivnička košarica proizvoda s koprivama bogatija je za stolno vino. Od ideje do gotovog proizvoda prošlo je godinu dana.


- Kao bazu koristili smo jednu neutralnu sortu vina da bi kasnije kroz proces prerade mogli istaknuti aromatski profil koprive, objasnio je enolog Luka Košćak.


Sam proces nastajanja, omjere i sortu vina ne otkrivaju nam, ali doznajemo uz koja se jela ovo vino pije.


- Ne poslužuje se uz deserte, već ide uz predjela ili glavna jela. Vino bi se odlično složilo s puricom s mlincima, kaže enolog.


Za promidžbu je proizvedeno samo stotinjak litara, no bude li interesa, moguća je i veća proizvodnja.


- Nadam da će to vino biti iduće godine i u komercijalnom smislu proizvedeno i plasirano, ove godine još je uvijek testno i da će postati prepoznatljiv suvenir grada Koprivnice s obzirom na to da nešto slično nema nigdje u svijetu, rekao je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Koprivnice.


Ksenija Ostriž, zamjenica koprivničkog gradonačelnika naglašava da je kopriva nepresušna tema.


- Bitno jer da se sve to ponudi da ljudi mogu kušati vino, da se mogu najesti i dalje otići u svoje turističko razgledavanje, ističe vinar Goran Kostanjevec


U vinariji obrađuje 16 hektara vinograda u kojima prevladavaju bijele sorte. Zadovoljni su prošlom godinom te očekuju da će biti i ovom. Svoje mjesto vide i na vinskoj cesti o kojoj se razgovaralo uoči predstavljanja, 


Veseli povećanje broja vinara u koprivničkoj okolici, no ono što im nedostaje je vinska cesta. Ova planirana protezala bi se od Rasinje do Virja, a okupljeni smatraju da taj dio Podravine ima što ponuditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!