Križevci su se vratili u 13. stoljeće

04.06.2022.

22:20

Autor: Hrvoje Povijač/Dnevnik/HRT

Križevci su se vratili u 13. stoljeće

Križevci su se vratili u 13. stoljeće

Foto: HTV / HRT

Križevci su se sinoć vratili u 13. stoljeće. Počelo je 54. Križevačko veliko spravišče na kojem se - uz izložbe, predstave, koncerte i bogatu gastronomsku ponudu - prikazuje legenda o pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera. Manifestacija se prema "Križevačkim štatutima", prvome pisanom pravilniku o ponašanju u veselom društvu, nakon dvije pandemijske godine ponovno održava tri dana.  

Uoči scenskog prikaza tražilo se mjesto više ispod suncobrana. Ni kiša nije zaustavila kalničke šljivare da uđu u kraljevski grad i isprose križevačku purgericu. Varoški se pak sudec pobrinuo da sve bude po križevačkim regulama. A one prije svega predviđaju dobru zabavu.


- One univerzalne i stalne poruke koje spravišče šalje su prijateljstvo, zdravlje, sloga i prije svega draga nam vinska kapljica i križevački štatuti ostaju za navek, kaže varoški sudec Stjepan Palijan.


Spravišče je i prvoga dana imalo zavidnu posjećenost, gotovo kao i prijašnjih godina. Pomiješali su se okusi, mirisi i taktovi, ima se što vidjeti.


- To je tradicija, tu slušamo kako je to nekada bilo. Super nam je tu, kaže Vlado Tukša.


Scenski prikaz godinama izvode glumci amateri koji drže do očuvanja tradicije.


- Puno znači tradicija da grad bude prepoznat po nečemu, da se zna da su Križevci grad bilikuma, povijesti, kaže Nikolina Lacković.


- Ove godine puno nam je lakše negoli prošle godine, kada smo bili pod mjerama, kad je bilo jako komplicirano organizirati, ali naučili smo nešto novo, kaže Olinka Gjigaš, direktorica TZ Križevci.


U ova dva dana u brojnim će događajima sudjelovati folklorne grupe, glumci amateri, vinari, kulinari, pjevači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!