17:18 / 26.03.2021.

Autor: Sanja Kos Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Andreja Ogrinec u pisanicama pronašla mir i zadovoljstvo

Andreja Ogrinec boji i ukrašava jaja svaki dan

Andreja Ogrinec boji i ukrašava jaja svaki dan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pisanice su simbol novog života. Andreja Ogrinec iz Koprivnice boji ih i ukrašava svaki dan, i to već četvrt stoljeća.

Andreja se rado sjeća djetinjstva u Sloveniji. Obožavala je s bakom bojiti i ukrašavati jaja. Kada se zaposlila na farmi kokoši, jaja su postala dio njezine svakodnevnice. Ona koja nisu bila dovoljno dobra za tržište, umjesto u otpadu, završila su kod Andreje. Nastavila je tada priču započetu u djetinjstvu.

- To mi je hobi. Za moju dušu dođem u svijet pisanica svijet floralistike. Jaje gledam kao jedno malo oblo platno, kaže Andreja.

Od papigina do nojeva - svako je jaje za Andreju posebno i unikatno. U 25 godina oslikala ih je i izrezbarila oko 10 tisuća. Uz prepoznatljive motive, stil i tehniku zaslužila je mjesto u svjetskog enciklopediji umjetnika koji oslikavaju jaja.

- U enciklopediji nas ima trenutno oko 360 iz 100 zemalja svijeta svaki imamo svoju vrstu, svoju tehniku, prepoznatljivu tehniku i po tome smo uvršteni u zajednicu, kaže.

U virtualnom svijetu otvoreni su muzeji i izložbe pisanica na kojima i Andreja gotovo svakodnevno izlaže radove i komunicira s ljudima iz svih krajeva. Prije pandemije Andreja je obilazila i sajmove te predstavljala svoje radove.

Katkad joj je dovoljan jedan sat, a katkad su potrebni deseci da obično ispuhano jaje postane vesela, čipkasta, elegantna, raskošna ili impresivna pisanica. U njima je Andreja našla mir i zadovoljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!