Renesansni festival u Koprivnici, oživljavanje starih obrta i zanata

12.08.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Renesansni festival u Koprivnici

Renesansni festival u Koprivnici

Foto: HTV / HRT

U Koprivnici se priprema Renesansni festival! Osim atraktivnih turističkih sadržaja tom se manifestacijom potiče oživljavanje starih obrta i zanata. Mnogi su obrtnici nadopunili svoje proizvode predmetima tipičnima za srednji vijek. 

Blaž Hemetek iz Koprivnice izrađuje starinske drvene igračke i različite sprave za zabavu. Za ovogodišnji Renesansni festival od drva je izradio novu napravu s pokretnim figurama koje prikazuju čak 26 zanata.

- Imam štand, imam puno toga, veliki vrtuljak i zmaja koji riga vatru i dim te igračke. 

Komad drva skriva grad, pa se Blaž nada da će uz ostale njegove igračke i suvenire i ova nova biti zanimljiva posjetiteljima festivala.

A Ivica Palfi već nekoliko dana postavlja kulise Renesansnog festivala. Za ovogodišnju je manifestaciju izradio i tisuću novih vrčeva. 

- U tih desetak godina napravio sam sveukupno oko 20 tisuća, jer obično smo znali oko četiri, pet tisuća napraviti. Krigle se rade od gline. 

Marko Solar uz igračke, izrađuje i postavlja drvene kućice. Osmislio ih je baš za ovaj festival.

- Imamo priliku dobro ih predstaviti jer je velika posjećenost Renesansnog festivala, s Turističkom zajednicom putujemo po Hrvatskoj, predstavljamo Festival i sami sebe. Na samom festivalu sudjeluje preko 120 obrtnika, domaćih radinosti i OPG-ova. 

- Oni gotovo cijele godine rade razne proizvode koji koriste za manifestaciju. Od odjeće, obuće, kapa raznoraznih predmeta, stolara koji grade kuće i kućice njih je sigurno 20-tak, 30-tak koji cijele godine rade i ono što je bitno mi uvijek gledamo da to budu naši koprivnički podravski obrtnici, kaže direktor Turističke zajednice Koprivnica, Renato Labazan

Domaćim snagama na manifestaciji koja počinje za tjedan dana ove će se godine pridružiti gosti i grupe iz 15 europskih zemalja, pa će tako, najavljuju iz gradske turističke zajednice, više od tisuću kostimiranih likova četiri dana vratiti renesansu u Koprivnicu.

Nadaju se da će ove godine premašiti broj od 50 tisuća posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!