Velike mogućnosti upotrebe koprive u kulinarstvu

25.03.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Kopriva

Kopriva

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Turistička zajednica grada Koprivnice i Obrtnička škola organizirale su prvu "Koprivinu kulinarsku akademiju". Upoznali su ugostitelje, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge žena s mogućnostima upotrebe koprive u kulinarstvu. Uvrste li tu biljku u svoje jelovnike, mogu dobiti gastronomsku oznaku "Koprivina zvjezdica". Jer najbolje koprive, kažu, ipak rastu u Koprivnici...

Umjesto umaka od rajčice, na pizzu može i kopriva! Da gotovo nema jela čiji okus ona ne može obogatiti, pokazali su vrsni kuhari i kuharice pripremajući ih na prvoj Koprivninoj akademiji.

- Kraljica proljeća, majska kraljica, kopriva - peti mjesec, najzdravija biljka koju možemo naći, a da ne moramo puno uložiti u njezinu proizvodnju. Od toga da je bogata vitaminom x da je lako primijenjiva u kuharstvu u slatkim i slanim jelima i sve je na njezinoj strani, ističe kuharica Mirjana Šeb-Čižmešija.

Kopriva bi se uskoro mogla naći i u ponudi obiteljskog gospodarstva iz Hlebina.

A i žene iz Kunovec Brega nakon ove akademije u potragu će za koprivama. A one već znaju da kopriva nije samo ukusna u jelima.

- Kopriva je jako zdrava i trebali bi je svi koristiti ovdje i stvarno mi se sviđaju recepti, zdravo, stvarno zdravo, kaže Marija Barać iz Udruge žena "Gorično srce".

U svom restoranu kuharica Nikolina priprema sve: od predjela do deserta.

- U jednom trenutku smo stvarno vidjeli da je interes za tim i da se može dobar brend napraviti kojeg i sad imamo. Koprivnica na tanjuru s tim da je povezan s koprivom, rekla je kuharica Nikolina Lončar.

Dosad su, kažu, koprive brali u prirodi, a sada ih planiraju i sami uzgajati. Da su mogućnosti njezine upotrebe u kulinarstvu velike, koliko i mašta, pokazala je i ova prva kulinarska radionica koja, sudeći prema zanimanju, neće biti i posljednja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!