Domaći voćari posljednjih godina muku muče s vremenskim neprilikama. Strahuju od proljetnog mraza pa od suše, tuče i drugih vremenskih nepogoda. Hirovito vrijeme već je pokazalo svoje lice. Rano proljeće razlog je za brigu.
09.03.2024.
07:06
Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT
Domaći voćari posljednjih godina muku muče s vremenskim neprilikama. Strahuju od proljetnog mraza pa od suše, tuče i drugih vremenskih nepogoda. Hirovito vrijeme već je pokazalo svoje lice. Rano proljeće razlog je za brigu.
Uranilo je proljeće u voćnjak Stjepana Nedaće u Oriovcu.
- Pupovi su nabubrili i sad je bilo pravo vrijeme. Baš sam danas prskao zaštitu s plavim sredstvom, s plavim uljem što mu je najbitnije da ubiju ostatke onih grinja i kojekakvih insekata, govori Stjepan Nedaća iz Oriovca.
U voćarstvu je više od dva desetljeća, ali, kaže, zbog klimatskih promjena proizvodnja je sve izazovnija.
- Mislim da će biti mraza koji će sigurno odnijet prinos, ističe.
Od naglog zahladnjenja i proljetnog mraza posljednjih godina strahuju svi voćari.
- Mraz je najopasniji u cvatnji. Znači, kad je cvijet otvoren, onda je opasnost od mraza da napravi štetu sto posto, naglašava, Marija Milašin, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede.
Udruga iz Cernika zato u oglednom nasadu promjene prati na starim i novim sortama voća. Stare su, kažu, otpornije.
- Kad urodi plod bude lijep i zdrav bez obzira na vremenske uvjete, a iza leđa imamo voćnjak pokriven mrežom. Dio koji ne špricamo kako treba, odmah pokaže sve bolesti koje se javljaju na jabukama, ističe Zvonko Živković, predsjednik Udruge voćara i vinogradara, Cernik.
- Mi nemamo intenzivnih nasada starih sorti jer to nisu sortimenti koji su zanimljivi tržištu, rekla je Milašin, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede.
Ali su idealni za manje nasade i okućnice.
- Ako netko voli nešto dobro i zdravo pojest, može posadit naše domaće sorte, istaknuo je Branko Sokić, Udruga voćara i vinogradara, Cernik.
Među voćarima - hobistima sve su popularnije. Čuvaju i baštinu pa mogu biti i turistički adut jer gosti sve više traže zdravu hranu i priču. Klimatske promjene kao poduzetnički izazov. Zašto ne?
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora