Hrabri ribar spasio teško ozlijeđenu Španjolku i njezina momka

12.01.2023.

20:08

Autor: Vicko Dragojević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dubrovčanin velikog srca

Dubrovčanin velikog srca

Foto: HTV / HRT

Ovo je priča o hrabrosti i velikom srcu Dubrovčanina Dominka Radića, ribara kojeg se prvog zove kada podno dubrovačkih zidina treba spasiti one koji su pali u more i teško se ozlijedili. Prije nekoliko dana spasio je tako teško ozlijeđenu Španjolku i njezina momka.

- U jednom momentu zvoni telefon, zove dežurni iz Kapetanije, Lovrić; govori „negdje se utapa netko na Buži, možeš li poći vidjeti?” Ja kažem: nema problema, evo me odmah! Odmah sam zvao Hitnu, došli su kao da su bili u Gradu, govori Dominko Radić.

Odmah nakon što je spasio mladu Španjolku, Dominko se vratio na isto mjesto kako bi iz mora izvukao i njezina momka. To mu je već 23. i 24. spašavanje podno dubrovačkih zidina. Uz vrhunsko poznavanje obale i mora, Dominko Radić u maloj barci radi sve ono što žurne službe u velikim plovilima ne mogu.

- Trenutak izlaska je vrlo bitan. S obzirom na to da sam ja i ujutro i navečer na moru i živim ovdje 100 metara od jedne i druge Buže, ja ću doći prije na poziciju nego bilo tko drugi, naglasio je Dominko.

Koliko je bitno brzo reagirati, potvrđuju i iz Crvenog križa. Oni su plovilo s malim gazom nabavili prije dvije godine i dobro znaju koliko je važna hitna reakcija.

- Imamo tri stanja unesrećenih osoba, to su: umorna ili ozlijeđena osoba, osoba u nesvijesti i osoba u panici. Treba reagirati hitno kako bi se osoba izvukla na suho i dobila prvu pomoć, rekao je Ivan Jurić, koordinator Spasilačke službe.

Za svoju hrabrost Dominko je nagrađen Plavom vrpcom Vjesnika - plovit će i dalje i spašavati ljude u nevolji. Poručuje - na plaže postavite pojas za spašavanje i 50 metara konopa, to bi spasilo brojne živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!