Dvije ukrajinske djevojčice krenule u školu u Tenji

08.03.2022.

07:00

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/HRT

Milana i Albina

Milana i Albina

Foto: HTV / HRT

Kao članica Europske unije Hrvatska je obvezna slijediti direktivu o privremenoj zaštiti u slučaju velikog broja izbjeglica s kriznog područja, a koja im osigurava pravo na rad, stanovanje, zdravstvenu skrb te pravo na obrazovanje. Tako su dvije djevojčice krenule na nastavu u Osnovnu školu Tenja kod Osijeka.

Bezbrižno djetinjstvo 12-godišnje Milane prekinuo je rat. Odlazak iz Ukrajine bio je, kaže, strašan.

- Avioni, eksplozije su se čule na sve strane, bili smo uplašeni, utrčali smo u automobil i pobjegli iz Kijeva, priča Milana. Jutros je krenula u 5. razred Osnovne škole Tenja i ne skida osmijeh s lica.

I djevojčica Albina već je stekla prijatelje. Škola je dvojezična pa će pohađati nastavu na ćirilici. Sviđa joj se, kaže - sve joj lijepo objašnjavaju.

- Najvažnije je da su sada na sigurnom, da se asimiliraju u društvo i da ne osjete posljedice rata iz kojeg su pobjegli, kaže profesorica Gorana Korać. Svakako bih volio pohvaliti roditelje druge djece koji su preko vikenda organizirali i počeli skupljati školski pribor, dodao je profesor Matej Prodanović

Nakon upisa, slijedi 70 sati pripremne nastave iz hrvatskog jezika, najavljuje ravnateljica Draženka Šebek. Nakon toga ide ispit da se vidi koliko su usvojile, pa onda opet 70 sati nastave, naravno pantomima, engleski, smiješak, najbolji jezik svijeta je osmijeh.

- U integraciju djece u obrazovni sustav uključio se i grad Osijek, kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin. Najavio je da će Grad Osijek omogućiti besplatan javni gradski prijevoz, skrb za vrtićku skupinu u Kulturnom centru, upis u škole i besplatan školski obrok.

Prvog dana nastave ništa im nije nedostajalo, ali i Milana i Albina žele samo jedno, da se što prije vrate u svoje škole u Zaporižju i Kijevu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!