Dvorac Oršić nakan obnove bit će otporniji na potrese

06.06.2023.

07:00

Autor: Marijan Sviben/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obnova dvorca Oršić

Obnova dvorca Oršić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tužnu sudbinu brojnih muzejskih institucija stradalih u zagrebačkom potresu dijeli i dvorac Oršić u Gornjoj Stubici u kojem su smješteni Muzej seljačkih buna i uprava Muzeja Hrvatskog zagorja. U tijeku je konstrukcijska obnova dvorca koja se financira sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Barokni dvorac Oršić, izgrađen sredinom 18. stoljeća, kroz povijest je doživio nekoliko obnova, kao npr. nakon potresa potkraj 19. stoljeća i nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Sada se ponovno obnavlja nakon zagrebačkom potresa.

- Moramo prvo konstrukcijski ojačati kompletan dvorac i sanirati te najkritičnije točke jer je dvorac stradao na parcijalnim dijelovima. Imali smo sreće da se nisu urušili neki veliki dijelovi i slično, kazao je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

Obnovom se neće samo sanirati oštećenja već će dvorac biti otporniji na moguće nove potrese. U to će se uložiti oko 560.000 eura. Još 130.000 stajat će uređenje i opremanje novog, modernog muzejskog depoa.

- Dobit ćemo novi depo gdje će sva muzejska građa biti adekvatno pohranjena, dodaje Sabol.

Za vrijeme trajanja obnove muzej je tek nekoliko dana bio zatvoren za posjetitelje.

- Nastojali smo omogućiti posjetiteljima da vide sve ono što muzej inače prikazuje, tako da smo dio stalnog postava izmjestili u galeriju, malo spojili sa izložbom koja se trenutno tamo nalazi, tako da većinu postava posjetitelji mogu vidjeti, kazala je Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja seljačkih buna.

Svi radovi trebaju završiti do kraja lipnja. No, time neće stati i ulaganja u stari dvorac. Već sljedeće godine očekuje ga energetska obnova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!