18:00 / 03.08.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Električni mlin, povijesno remek djelo

Električni mlin star 100 godina

Električni mlin star 100 godina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pravo malo povijesno remek-djelo nalazi se u Delnicama. Svoju viziju gospodarstva Josip i Francika Mihelčić osvarili su prije gotovo stotinu godina kada su sagradili prvi električni mlin. Danas je on kulturna i povijesna atrakcija za sve dobne skupine.

U glavnoj delničkoj ulici, Supilovoj, na broju 76 - iza obične i jednostavne fasade krije se prekrasna povijesna delnička priča. Francika i Josip Mihelčić Popovićev 1925. godine vratili su se iz inozemstva i sagradili 1. mlin. Električni je, star gotovo stotinu godina - i radi.

Francika i Josip nakon gotovo dva desetljeća provedenih u južnoj Americi vratili su se u rodni kraj, sagradili najveću kuću, dok su im austrijski inženjeri sagradili mlin. Prema nekim podacima upravo je Popovićev mlin bio prvo mjesto sa strujom u Delnicama. Stare fotografije draga su uspomena.

Praunuka Nadia sa suprugom Alenom uredila je dvorište kamenim pločama koje potječu od stare Lujzijane, ceste s početka 19. stoljeća i otvorila mlin za razgledavanje, uz prigodne radionice, prije petnaestak godina. Njihova priča povezana s pradjedovim mlinom počela je slučajnim otkrićem.

Svaki predmet u kući svjedoči o nekom davnom vremenu, svaki ima svoju priču. Od djece, osnovnoškolaca, do turista iz svih krajeva svijeta svi uživaju u ovom delničkom vremeplovu. Ova izvrsna ideja dobila je priznanje Ministarstva turizma koje je dalo i novčane poticaje.

Više u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!