12:34 / 01.12.2021.

Autor: Željka Živković/Dnevnik/IMS/HRT

Fenjeri stari više od 100 godina

Fenjeri stariji od 100 godina

Fenjeri stariji od 100 godina

Foto: Dnevnik / HRT

U Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru otvorena je izložba starih fenjera. Izloženo je 67 fenjera, od kojih su mnogi stariji od 100 godina, a tu su i fotografije dvoraca s fenjerima te prikazi patenata.

Dok neki skupljaju autiće, a neki stripove, entuzijast iz Osijeka i autor izložbe Miroslav Kern kolekcionar je starih fenjera.

- Iz Europe su, a imam ih i iz Amerike, Kanade, Rusije. U privatnoj kolekciji još imam iz različitih krajeva svijeta, gotovo nema kontinenta odakle nemam jedan primjerak, rekao je.

U njegovoj ih je kolekciji više od 250 i svi su pravi rariteti. Na izložbi su i fenjeri iz karlovačke tvornice Luna, koja je svjetiljke proizvodila još davne 1916. Iako se fenjeri više ne upotrebljavaju, dugo su osvjetljavali ovaj dio svijeta.

- Baranja je dobila struju, kako sam pročitao, 1936. godine, a do tada ovakve ili slične stvari, kao što možete vidjeti ovdje na ovoj izložbi, osvjetljavale su sve što se trebalo osvjetljavati, objasnio je Kern.

Sjeća se toga i ljubitelj starina Pavo Šovakov iz baranjskog Gajića.

- Sve sam proživio s fenjerima, hoćete u štalu, pušnicu, kada se krmača prasila, gdje god smo išli, fenjer smo nosili. S fenjerom se sve obavljalo, bez fenjera se nije moglo živjeti, rekao je Šovakov.

Prije elektrifikacije uz njih se i čitalo, kukičalo, pisale su se domaće zadaće. Kako bi se taj dio baštine sačuvao, želja je osječke udruge "Svjetlost fenjera" osnovati Muzej svjetla koji bi, nedvojbeno, bio i turistička atrakcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!