Festival pijeska slavi prekrasne ninske plaže

21.08.2022.

13:26

Autor: Kristina Štrbac/Vijesti/HRT

Festival pijeska osmu godinu zaredom oduševljava brojne posjetitelje i sudionike

Festival pijeska osmu godinu zaredom oduševljava brojne posjetitelje i sudionike

Foto: Vijesti / HRT

Osim vrijednom kulturno-povijesnom baštinom, grad Nin može se pohvaliti velikim prirodnim bogatstvima, među kojima posebno mjesto imaju duge pješčane plaže. Kako bi se dodatno istaknule u turističkoj ponudi, tamošnja Turistička zajednica niz godina na Kraljičinoj plaži organizira Festival pijeska.

Kule od pijeska na idiličnoj plaži s pogledom na ljepote Velebita rado grade stanovnici i posjetitelji kraljevskog Nina. Pod stručnim vodstvom umjetnika i kipara prijavilo se tridesetak zaljubljenika u pješčanu umjetnost.


- Veseli me neograničena mašta koju pruža taj pijesak i sve te promjene koje se događaju pod utjecajem vjetra, mora, pijeska, rekla je Dejana Brdarić


Festival pijeska osmu godinu zaredom oduševljava brojne posjetitelje i sudionike. 


- Već neko vrijeme dolazimo u Nin i onako bismo se uvijek igrali, malo radili na pijesku za svoj gušt. Onda smo slučajno otkrili da smo upravo u Ninu i Zadru kad je ova manifestacija pa smo se prijavili, rekla je Helena Pintar iz Zeline. 


- Gradimo hobotnicu koja ima ljepljive pipke i onda se prima za sve. Ovo nam je već drugi put da ovamo dolazimo, lijepo nam je, rekla je Magdalena Zlodi iz Šiljakovine.


Čarolija koja nastaje i nestaje moto je Festivala pijeska, jer upravo pješčane plaže, osim bogate kulturne baštine, u Nin dovode velik broj turista iz godine u godinu.


- Ovaj festival je jako bitan za turizam, ponajprije zato što Hrvatska ima malo pješčanih plaža, a na ovaj način želimo popularizirati da ne treba odlaziti u druge zemlje, nego upravo u Hrvatsku i potražiti pješčane plaže, rekla je Marija Dejanović, direktorica TZ-a grada Nina.


A mnogi su gosti taj podatak, čini se, već otkrili s obzirom na to da će Nin rekordnu 2019., prema procjeni turističkih djelatnika, premašiti za 10 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!