Labin planira stambenu zonu za mlade obitelji

15.01.2022.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Jasminka Kalčić/E.P.C.

Grad Labin planira stambenu zonu za mlade obitelji

Grad Labin planira stambenu zonu za mlade obitelji

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Prema posljednjem popisu stanovništva, istarski Labin ima gotovo 1000 stanovnika manje. Kako bi zaustavili odlazak ljudi, Grad pokreće mjeru davanja povoljnih građevinskih parcela mladim obiteljima.


Dok Petar, Dora i Fran žive u Labinu, njihov tata kao programer radi u Osijeku. Tjedno putuje više od tisuću kilometara.

- Svaki vikend putujem kući, nisam nikad imao namjeru familiju iz Labina uzet sa sobom. Ovako je jednostavnije, malo je teže za mene, ali njima je bolje, tu imaju sve svoje, školu, prijatelje, rodite Siniša Kešac u Labinu.

Grad, kako bi ovakve obitelji zadržao u Labinu, pokreće izgradnju stambene zone za mlade. Za početak, četiri parcele po tisuću četvornih metara, na rubnom dijelu Labina uredit će za njih.


Otac troje djece vikendom putuje iz Osijeka u Labin

Otac troje djece vikendom putuje iz Osijeka u Labin

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

- Tamo bi na trošak grada ugradili unaprijed sve priključke struje, vode i sve što je potrebno za obiteljsku kuću i oslobodili bi na toj lokaciji kompletno plaćanje komunalnoga doprinosa, ističe gradonačelnik Labina Valter Glavičić.


Te će obiteljske kuće biti četiri puta jeftinije od tržišnih.


- Znači, nije to neka kratkoročna isplata ili nešto, ovo je ipak nešto što vas može dugoročno vezati da ostanete ovdje i vi i vaša djeca, siguran je Siniša Kešac.


Slijedi javno savjetovanje i suglasnost Gradskoga vijeća te bi se na proljeće mogle znati prve obitelji koje će se useliti u stambenu zonu za mlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!