Posebna skrb za jedinog živog svjedoka seljačke bune

28.01.2023.

07:01

Autor: Marijan Sviben/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Gupčeva lipa dobila novu zaštitu od pucanja debla

Gupčeva lipa dobila novu zaštitu od pucanja debla

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Ove se godine obilježava 450. obljetnica Seljačke bune. Poznata Gupčeva lipa, spomenik prirode i prema legendi "jedini živi svjedok seljačke bune" u obljetničku je godinu ušla s novom zaštitom od pucanja debla.

Gupčeva lipa jedan od simbola stubičkoga kraja i zaslužuje posebnu skrb kako bi joj se produžio životni vijek. Šezdeset godina stari željezni okovi koji su sprečavali pucanje debla zamijenjeni su novim sustavom stabilizacije.

Najstarija gornjostubička dama redovito prima i dodatne preparate koji sprečavaju prodiranje truleži u drvo.

Lipa je jedan od motiva dolazaka turista u Gupčev kraj. Gospodin Sačer gotovo 30 godina radi u ugostiteljskom objektu uz lipu i dočekao je već bezbroj turista. Kaže da posjetitelji pokazuju dužno poštovanje prema staroj lipi.

- Odrasli u svakom slučaju poštivaju. Djeca ko djeca, kad dođu tri autobusa djece, onda bi se svi penjali gore na lipu, svi bi oko nje skakali, kaže Božidar Sačer, Gornja Stubica.

Iako znanstvenim metodama nije utvrđena njezina starost, prema povijesnim spoznajama legenda da je lipa svjedok bune mogla bi biti istinita, ponajprije zbog položaja uz župnu crkvu.

- Možemo pretpostaviti da je lipa zaista svjedočila seljačkoj buni. Naravno, u vrijeme seljačke bune upravo je crkva bila središte društvenog života i ovdje su se okupljali i naši buntovnici pripremajući se za pobunu protiv vlastele, rekla je Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja seljačkih buna, Gornja Stubica.

Zato će i ove godine stara lipa biti kulisa za prikaz prvog sukoba kmetova i vlastelinske vojske u sklopu obilježavanja obljetnice bune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!