Brijunska stara maslina u utrci za stablo godine?

26.09.2021.

07:00

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Brijunska stara maslina

Brijunska stara maslina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Visoka je gotovo sedam metara, promjer joj je čak 26, i jedna je od najstarijih na Mediteranu. Govorimo o brijunskoj staroj maslini. Zanimljiva priča krije se iza njezine pukotine, a hoće li biti dovoljno intrigantna da ove godine odnese i titulu hrvatskog stabla godine, znat će se krajem mjeseca. 

Ovo je stara ljepotica koja još od doba starih Rimljana prkosi vremenu i plijeni pažnju prolaznika.

- Jako je lijepa priroda, a priča o stablu masline i starim Rimljanima je vrlo zanimljiva, uistinu je stara, rekao je Marian, turist iz Njemačke.

A pod stare dane odlučila se kandidirati za izbor ljepote i odnijeti titulu hrvatskog stabla godine.

- U konkurenciji za Hrvatsko stablo godine je trinaest stabala iz cijele Hrvatske. Glasanje traje cijeli rujan i samo jedno stablo koje bude osvojilo titulu bit će kandidat za Europsko stablo godine, dodala je Petra Lukež, Odnosi s javnošću, NP Brijuni.

Nije prestara ni za plodove. Svake godine u prosjeku daje trideset kilograma, što je dovoljno za otprilike četiri litre ulja.

- Ona je križanac, znači genetski smo identificirali da je križanac s različitih sorti, stara oko 1700 godina, naglasio je Danijel Marušić, voditelj Pododsjeka za zaštitu biljnih vrsta, NP Brijuni.

Pa su je odlučili klonirati! 

- Djeca stare masline su njezini klonovi, stari su dvadesetak godina, poručio je Marušić.

Nemoguće je ne zapaziti puknuće koje je sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastalo zbog jakog nevremena. No, ona je i dalje tu.

- Kada se drvo bilo raspuknulo, tada je bila metoda sanacije betonom. Sada je to konzervirano epoksi smolama, to je jedan potpuno ekološki materijal, istaknuo je voditelj Pododsjeka za zaštitu biljnih vrsta.

Sastavni je dio jedinstvenoga krajolika Brijuna. Hoće li svojom ljepotom osvojiti ostatak zemlje, znat ćemo sredinom listopada kad budu objavljeni rezultati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!