Rezidba 1500 godina stare masline u Kaštelima

27.03.2021.

07:00

Autor: Regina Zubanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Rezidba masline

Rezidba masline

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči Cvjetnice, u Kaštelima se tradicionalno podrezuju grane masline stare više od tisuću petsto godina, koja dandanas daje plodove od kojih nastaje vrhunsko ulje. Njezino korijenje raširilo se u krugu od stotinu metara, a krošnja na više od dvadeset. Maslina je ponos Kaštelana, a njezina rezidba jedan od događaja godine.


Vremešna gospođa maslina, iako broji 1500 ljeta, dobro se drži. I zdravlje je služi. Terapija liječenja dala je rezultate.

- Jako smo zadovoljni stanjem, s obzirom na niske temperature koje su nas zahvatile 2018. godine, izdaleka se još uvijek mogu vidjeti oštećenja koja ćemo  skidati, kazala je Tatjana Klepo iz društva „Bijaći”.

Rezidba najstarije masline na ovim prostorima, čast je i radost.

- Bolje je kad smo oko masline nego u školi, volimo maslinovo ulje, zdravo je, kazala je Ana Čavka, učenica.

Za svu brigu i pažnju, stara maslina još uzvraća plodovima. Njezino ulje, i čaj od lišća, autohtoni su suveniri.

- Zanimljiva atrakcija i dakako da sve šta je od stare masline se koristi i u promidžbenom smislu i uporabnim predmetima, rekla je Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela.

Od križa, do stolice i torbice.

- Sjedim na stolici od ove masline i baš je udobna, kazala je Gabriela Tučaj, učenica.

- Kad je rezidba, onda uzmem granu stare masline i stavim je na torbu umjesto obične ručke, kaže Mirjana Ojdenić iz društva „Bijaći”.

Jedinstvena maslina kakve nema nadaleko, nadahnuće je i umjetnicima.

- Pa smo se dosjetili da napravimo koloniju da kipari i umjetnici obrađuju skulpture od tih maslina, rekao je Vene Jerković, akademski kipar.

Grančice ove kaštelanske masline bile su u procesijama diljem svijeta.

- Dugi niz godina povodom Cvjetnice odradimo rezidbu i dio granja šaljemo našim gradovima prijateljima, kazao je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

Zbog korone neće ni maslinove grančice na dalek put ove godine. Ostaju doma, da kao simbol mira, uz epidemiološke mjere, pomognu smiriti i pandemiju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!