Marenda, okrepljujući međuobrok, gastronomska je tradicija koje se u Dalmaciji mnogi ne odriču ni danas. Turistički djelatnici stvaraju brend kako bi gostima predstavili specifično lokalno kulinarsko nasljeđe.
05.05.2024.
07:05
Autor: Anamarija Škorić/B.B.B./Regionalni dnevnik/HRT
Marenda, okrepljujući međuobrok, gastronomska je tradicija koje se u Dalmaciji mnogi ne odriču ni danas. Turistički djelatnici stvaraju brend kako bi gostima predstavili specifično lokalno kulinarsko nasljeđe.
Do kraja godine organizirat će šest gastro događanja, a prva marenda bila je danas u Šibeniku.
Za marendu samo konkretno i "na žlicu", da grije i krijepi tijelo. Na današnjem meniju 300 porcija - brudet od tri vrste ribe i teletina s "bižima".
- Jelo djetinjstva, jelo težačko, jelo za ručak, može za marendu, kako god, poslije napornog posla i to obilježava, recimo, naš kraj, rekao je kuhar Jakov Ujaković.
- Mislim da bi po tome trebalo čak biti i više u gradu takvih ponuda, jer to smo u stvari i mi, možda i čak i najpoznatiji i po tom marendinu, dodao je kuhar Grgo Bačelić.
Ponuđeno je prošlo strogi sud gostiju.
- Išao sam vidjeti malo što se događa pa sam uzeo malo "biža" i teletine - dobri su, ustvrdio je šibenski glumac Mate Gulin.
- Ovo mi je inspiracija i hvala Šibeniku kojeg ja bodrim i pratim i svaka čast Šibeniku, dodao je vodički ugostitelj Šime Pelajić Brunac.
Točila su se i vina, isključivo autohtone sorte. Babić, debit ili maraština, koja je nekoć ovdje cijenjena poput lijeka.
- Prije dvadesetak godina ona se bila gotovo izgubila, ali sada tko sadi novi vinograd, uglavnom sadi maraštinu jer sada više do izražaja dolazi kvaliteta, kazao je Andro Rak, šibenski vinar.
I ne slučajno manifestacija posvećena obroku težaka i radnika održana je na povijesnoj šibenskoj zelenoj tržnici - trbuhu grada. Ondje se i danas može kupiti samo domaće.
- Roba je prva klasa. Povrće njeno se ne može usporediti sa onim povrćem koje mi tu kupujemo po centrima, pitaj Boga gdje, to je povrće koje ima jedan poseban ukus, ustvrdio je Rak.
Šibenska garstro razglednica, lako bi se mogla proširiti i izvan županijskih granica.
- Mislim da bi trebali zajedno s našim kolegalma i u drugim županijama i prostorima za koje je taj obrok karakterističan - raditi na jačanju na neki način da možda brunch zamijenimo s marendom kod nas, kazao je TZ Šibensko-kninske županije Krešimir Šakić.
Sljedeća marenda zakazana je za prvi lipanjski vikend u Rogoznici.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora